Muharrem İnce ve Memleket Partisi alternatif olabilir mi?
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı netleştikten sonra birileri tarafından ‘’acaba mı’’ sorusu sorulmaya başlandı.
Muharrem İnce’nin partiyi kurduğu süreçte ciddi bir potansiyeli olduğunu ama zamanlama konusunda sorunları olduğunu da yaptığım yorumlara eklemiştim.
Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı olduğu 24 Haziran 2018 seçimleri sonrası kendisine CHP’de kapıların erken kapandığını görüp o zaman harekete geçmiş olsaydı kuvvetle muhtemeldir ki İYİ Parti bu oranlarda olmazdı. Nitekim şu an yaptığımız ölçümlerde de Muharrem İnce’nin partisi Memleket Partisi’ne oy geçişinin ağırlıklı olarak İYİ Parti ve CHP’den olduğunu gözlemliyoruz.
Tüm bunlarla birlikte siyasette belli ölçüde tutarlılığın da önemli olduğunu söyleyebiliriz. Muharrem İnce’nin de tutarlı olduğu alanlar var. Mavi Vatan gibi, diğer millî konular gibi. Tutarlı olamadığı alanlar da var. Konumuz temel olarak bunlar değil, toplumda nasıl bir karşılık bulduğudur.
Muharrem İnce, gerek CHP içerisinde Kılıçdaroğlu’na karşı rekabet ettiği dönemlerde gerekse de cumhurbaşkanlığı adaylığı döneminde iyi bir performans sergiledi. Kazanamasa da "kazanmaya en yakın aday" olduğunu gösterdi. Tüm bu referansları ile de şu an aday oldu.
İnce, diğer adayların aksine asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerde daha çok sahada olması sebebiyle öne çıktı.
İnce meselesinde atlanılan en önemli husus, İnce’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışacak olmasıdır.
Daha önce defalarca Muharrem İnce’nin ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması durumunda önünün açılacağını söylemiştim.
İnce’nin önü açıldı mı peki; henüz bunu söylemek için erken. Ancak, dikkat çekici bir çıkış yaptığını söylemek gerekiyor.
İnce’nin öne çıkış sebeplerinden birisi de Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağını söyleyerek Kılıçdaroğlu’nun "sofrasının" tartışılır hale gelmesidir.
Sizinle Muharrem İnce ile ilgili en güncel anket sonucunu paylaşacağım. Eminim sonuçlar sizi şaşırtacaktır. Kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 5,4 olan Memleket Partisi oyları kararsızlar dağıttıktan sonra 6,2’ye yükseliyor.
Cumhurbaşkanlığında ise Muharrem İnce’nin oyları kararsızlar dağıtmadan önce yüzde 5,3 dağıttıktan sonra ise yüzde 6,6’ya yükseliyor. Peki Muharrem İnce bu oyları kimden alıyor? Aldığı oyların büyük bir kısmı bir önceki seçimde de kendisine oy verenler yine aynı oranda Meral Akşener’e oy verenlerden oy alıyor. Kısmi olarak da Erdoğan ve Demirtaş’a oy verenlerden alıyor.
Araştırmayı Optimar Araştırma ekibi 13 ila 18 mart tarihleri arasında toplamda 1916 katılımcı ile hibrit bir modelle Türkiye genelini temsilen 26 ilde gerçekleştirmiştir.
Önümüzdeki seçim süresince parti kuruluşundan deprem felaketini yaşadığımız döneme kadar unutulan ya da bazı çevrelerce önemsenmeyen ve ehemmiyet verilmeyen Muharrem İnce’den çokça bahsedeceğiz.
Benim "derin CHP" olarak tanımladığım bazı isimler geçmişte Mustafa Sarıgül’ü ve İnce’nin daha önce öne çıktığı dönemlerde onları geri çekmişti. Şimdi aynı başarıyı gösterebilirler mi? Muharrem İnce onlara yine güvenir mi? Zaman gösterecek.
Muharrem İnce’nin oylarını ağırlıklı olarak Kılıçdaroğlu’nun sofrasından almış olsa da seçime doğru o oyların bir kısmının geri dönme eğilimi oldukça yüksek.
Seçim için geri sayımın hızlandığı bu günlerde bindelik dilimlerdeki oylar da büyük ehemmiyet kazanıyor. Bu çerçeveden bakınca her fırsatta muhalefet bloğunun içerisinde kabul edilmek için mesaj veren Muharrem İnce şu an ulaştığı oy oranından memnun olsa da sürdürülebilirliği oldukça zor bir süreçle karşı karşıya olduğunu söylemeliyim. Neden sürdürülebilirliği zor derseniz de geçmişte bu tür oy verme eğilimde olan seçmen kitlesinin seçim yaklaştıkça güçlü gördükleri başka bir adaya yönelmeleri sebebiyle diyebiliriz. Memleket Partisi ve Muharrem İnce için de benzer bir süreç işleyecek gibi duruyor. Ancak süreç nasıl işleyecek biz yine de bekleyip görelim...