Narin'in ailesi Hüda Par'lı mıydı? Zekeriya Yapıcıoğlu'ndan tv100'de önemli açıklamalar

tv100'ün ilgiyle takip edilen programı Gürkan Hacır'la Taksim Meydanı'na HÜDA Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu konuk oldu. Yapıcıoğlu, canlı yayında Diyarbakır'da aranırken öldürülmüş olarak bulunan Narin Güran'ın ailesinin HÜDA Par'lı olmadığını, bunu yayanın İsrail merkezli bir site olduğunu belirtti.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolduktan 19 gün sonra bir dere kenarında çuvalın içinde üzerine taşlar konmuş olarak cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın katledilmesiyle ilgili soruşturma sürerken HÜDA PAR hakkında ortaya atılan iddialara parti lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, tv100 ekranlarında yanıtladı.

Gürkan Hacır'la Taksim Meydanı programına katılan Yapıcıoğlu, cinayet sonrası Narin'in ailesiyle ilgili "HÜDA Par'lı" iddiasını yalanlayarak bunun bir iftira olduğunu ve kaynağının da İsrail merkezli bir haber sitesi olduğunu söyledi.

"SİYASİ RANT DEVŞİRMEYE ÇALIŞMAK ÇOK İĞRENÇ"

Programdan öne çıkan soru ve yanıtlar şu şekilde:

- Size niye bu kadar yüklenildi Narin kızımızın katledilmesi konusunda? Şu andaki katil zanlısı ve köyden sizin partinize herhangi bir üye var mı?

"Böyle bir acının yaşandığı, neredeyse bütün ülkenin bu acıda ortaklaştığı durumda siyasi rant devşirmeye çalışmak emin olun çok iğrenç. Tutuklanan amcanın HÜDA PAR eski ilçe başkanı olduğuna dair iddialar yayıldı.

Bu, bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla İsrail kaynaklı Türkçe yayın yapan bir haber sitesi tarafından yayıldı.

"AİLEDEN PARTİMİZE MENSUP KİMSE YOK"

Diyarbakır’ın pek çok köyünde köy temsilciliklerimiz var ama o köyde bizim temsilciliğimiz de üyemiz de yok. Buna rağmen bunu yayanlar bile bile yaydılar.

Güran ailesinden partimize mensup kimse yok. O köye hiç gitmişliğim yoktur. 2014 ve 2015 seçimlerinde en büyük oyu alan parti bugünkü DEM Parti'nin eski partileri. 2018'de AK Parti birinci parti olmuş, 2023 seçimlerinde İYİ Parti, yerel seçimlerde de AK Parti birinci parti olmuş.

Bu kızımızın katili herhangi bir partiye üye olabilir. Her partinin içinden sapık da çıkabilir katil de çıkabilir. Bu durum, o partinin suçlanmasını gerektirmez. Tekrar ifade edeyim bu ailenin bizimle bir bağlantısı yok. 

Ben parti ismi zikretmek istemiyorum ama bu ailenin büyüklerinden bir tanesi Milli Görüş patilerinden bir tanesinde ilçe belediye başkanlığı yapmış."

CİNAYET NEDEN ÇÖZÜLEMEDİ?

- Bu cinayetin içinden neden çıkılamıyor? Bu kadar zamandır neden susulduğunu bir türlü öğrenemedik. Sebebi ne?

"Dosyayla ilgili gizlilik kararı olduğu için tam oalrak bilemiyoruz. Ben inanıyorum ki bu olay açığa çıkacak. Her ne ise delilleriyle birlikte kamuoyunun önüne konulması lazım. Soruşturmanın selametine halel getirmeyecek bir noktaya gelindiğinde gizlilik de kaldırılmalı.

Bir ifade üzerinden bir şey söylemek istiyorum. İtirtafçı diyor ki 'Cesedi beraber torbanın içine yerleştirdik. O zaman bunun Narin olduğunu fark etmedim. Çuval ağzını bağlarken Narin olduğunu fark ettim.' Burada bir tutarsızlık var.

CİNAYETLE İLGİLİ HÜDA PAR'A NEDEN SALDIRILDI? 

Geçtiğimiz yıl aralık ayında kanun teklifi verdik. Bu önergemizin genel kurula gelmesi kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan İsrail'de soykırım suçu işleyenleri yargılanması için teklif verdik. Mal varlıklarına el konulması ve vatandaşlıkların iptal edilmesi için. Bu durum siyonizmi korkuttu. Red oyu verenler CHP ve HDP. 

Hamas'la ilgili aleyhte ve İsrail'le ilgili lehte paylaşım yapanlarla bize saldıranlar aynı kişiler. Kanun teklifimiz sonrası tepki gösterenler bu cinayetle de bize saldırıyorlar.

Narin kızımızla ilgili çok şey söyleniyor da bir daha benzer olayların yaşanmaması için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli.

HÜDA PAR ANAYASA'NIN DEĞİŞMEZ MADDELERİNE NASIL BAKIYOR?

Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili çok şey konuşuldu. CHP, ilk dört maddeye karşı olduğumuzu söylüyor. 1924 ve 1961 anayasalarında bu maddeler var. Çünkü Osmanlı bakiyesi üzerine yeni bir devlet kuruluyor. Artık saltanatla idare edilmeyeceği, yönetim şeklinin cumhuriyet olduğu belirtiliyor. Ben de yüzde yüz buna katılırım. Cumhuriyeti sonuna kadar savunuruz. Bizim inancımız, insanların kendi idarecisini seçmeleri yönünde bize yön gösteriyor.

HÜDA PAR GENEL MERKEZİ'NDE TÜRK BAYRAĞI VAR MI?

Bütün teşkilatlarımızda Türk bayrağı var. Genel merkezimizde de Türk bayrağı var. Bu bayrak 85 milyonun tamamının bayrağı. Başkentin Ankara'da oluşuna da bir itirazımız yok. Bugünkü sistem içinde çoğunluyk en güzel anayasa budur diyebilir. Ama biz değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz.

1924 VE 1961 ANAYASLARINDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELER YOK

1924 ve 1961 anayasalarında değiştirilemez maddeler yok. Metin, Kenan Evren'in önüne geldiğinde bu hüküm konuyor. 100-200 sene sonra torunlarımızın bunları değiştiremeyeceğini söyleme hakkını nereden buluyoruz?"

TEĞMENLERİN YEMİNİ: MESAJ VERDİLER

- Bir subayın ‘Mustafa Kemal’in askeriyiz’ demesi sizce yanlış bir şey mi?

"Mesele bir subayın ‘Mustafa Kemal’in askeriyiz’ demesi meselesi değil. Bir grup subayın resmi yemin töreni bittikten sonra ikinci bir korsan gösteri ile kılıç çekerek bir yerlere bir mesaj vermesidir.

RESMİ DİL KONUSU: BİRDEN FAZLA OLMASINDA SAKINCA YOK

Mevcut ana yasaya göre resmi dilin, 2’ci 3’cü resmi dil olması mümkün değil. Bu anayasa değişmeden değiştirilemez."

- Siz istiyor musunuz?

"Birden fazla resmi dilin olmasında herhangi bir sakınca yok.

- Bunu bir bölünme tehdidi olarak görmüyor musunuz?

"Hayır tam tersi belki bu yapıştırıcı olur. Bölünme tehlikesi vatandaşlardan birisi kendini öteki hissettiğinde ya da bir kısım vatandaşlar kendini birinci sınıf kendisini öteki olarak isimlendirip kendine hak görüp diğerine hak görmediğinde bölünme tehlikesi olur."