Ürkütücü sezonu kutlamak için NASA, Çad'daki muazzam bir volkanik çukurun kalbinden uzaya doğru parıldayan tüyler ürpertici bir "kafatasının" tüyler ürpertici bir fotoğrafını yayınladı.
ÜRKÜTÜCÜ GÖRÜNTÜ YAYIMLANDI
Esrarengiz görüntü, 12 Şubat'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) isimsiz bir astronot tarafından, uzay aracı Sahra Çölü'nün merkezinden Çad ve Libya'ya kadar uzanan bir dağ sırası olan Tibesti Masifi'nin üzerinden geçerken yakalandı. Görüntü, NASA'nın Dünya Gözlemevi tarafından 31 Ekim'de yayınlandı.
YÜZBİNLERCE İNSAN YAŞIYORDU
Kafatası şeklindeki özellik, yüzbinlerce insanın yaşadığı devasa bir volkanik patlamanın geride bıraktığı, 1.000 metre genişliğinde bir volkanik kaldera veya krater olan Doon Orei olarak da bilinen Trou au Natron'un tabanında yer alıyor.
Yıllar önce jeolojik girinti, potansiyel olarak aktif bir stratovolkana ev sahipliği yapan daha da büyük bir volkanik özellik olan Tarso Toussidé'nin hemen güneyinde yer almaktadır. (Trou au Natron, Fransızca'da "natron deliği" anlamına gelirken Doon Orei, Teda'da "büyük delik" anlamına gelir.)
BU ŞEKİL NASIL OLUŞTU?
Kafatasının ağzının, burnunun ve sol yanağının beyaz rengi, doğal olarak oluşan sodyum karbonat dekahidrat, sodyum bikarbonat, sodyum klorür ve sodyum sülfattan oluşan tuzlu bir karışım olan natron tarafından verilmektedir.
Gözler ve burun deliği alanları kül konileridir; kaldera tabanının geri kalan kısmının üzerinde yükselen volkanik deliklerin etrafında inşa edilmiş dik konik tepeler. Yüzün solundaki daha koyu alan, kraterin uzun kenarının oluşturduğu gölgedir ve bu, kafatasına kendine özgü şeklini vermeye yardımcı olur.
ESKİ BİR BUZUL GÖLÜ
Trou au Natron bugün çorak ve cansız, ancak uzmanlar bunun yaklaşık 14.000 yıl öncesine kadar gelişen bir buzul gölü olduğuna inanıyor. Dünya Gözlemevi'ne göre, 1960'larda araştırmacılar çukurun sodyum kaplı tabanının altında deniz salyangozları ve plankton fosilleri keşfettiler. 2015 yılında ise bir takip araştırmasında 120.000 yıl öncesine ait alg fosilleri bulundu.
ÇEVREDE BULUNAN EN GENÇ VOLKAN
Trou au Natron, en az kurumuş göldeki fosiller kadar eski olmasına rağmen, Dünya Gözlemevi'ne göre aslında Tibesti Masifi'ndeki en genç volkanik özelliklerden biridir. Çevredeki volkanlar muhtemelen çok daha yaşlıdır.
Bu, kafatası şeklindeki bir özelliğin uzaydan tespit edildiği ilk sefer değil. 2016 yılında, Karayipler'de 600'den fazla insanı öldüren kategori 5 tropikal fırtına Matthew Kasırgası'nın hava uydu görüntüsü, Haiti'ye inerken dönen girdabın, parlak kırmızı gözlü ve farklı dişleri olan uğursuz, gölgeli bir yüz gibi görünmesini sağladı.