NASA’nın 21 yıl önce uzaya gönderdiği RHESSI adlı uydu 2018 yılında bazı sorunlar nedeniyle iletişimi kesildi. Yaklaşık 5 yıldır devre dışı olan uyduyla ilgili yeni açıklamalar yapıldı.
UYDU GÖREV SÜRESİNDE ÇOK İŞLER YAPTI
RHESSI, görev süresi boyunca 100.000'den fazla X-ışını olayı kaydetti ve bilim adamlarının güneş patlamalarındaki enerjik parçacıkları incelemesine olanak sağladı. Görüntüleyici, araştırmacıların parçacıkların frekansını, konumunu ve hareketini belirlemesine yardımcı olarak parçacıkların nerede hızlandığını anlamalarına yardımcı oldu.
Yıllar geçtikçe, RHESSI, küçük nano alevlerden on binlerce kat daha büyük ve daha patlayıcı devasa süper alevlere kadar geniş bir güneş patlaması boyutunu belgeledi. RHESSI, Güneş'in şeklinin ölçümlerini geliştirmek ve karasal gama ışını parlamalarının - şimşekli fırtınalar üzerinden Dünya atmosferinin yükseklerinden yayılan gama ışınlarının patlamaları - gibi parlamalarla ilgili olmayan keşifler bile yaptı .
BUGÜN DÜNYAYA DÜŞEBİLİR
Yapılan uyarılarda RHESSI’nın bugün dünyaya düşebileceği ifade edildi. Düşüş henüz kamuoyuna açıklanmadan, gezegenin yüzeyine geri düşecek şekilde ayarlandı.
Uzmanlar yaptığı açıklamada “300 kg'lık uydunun çoğu gezegenin atmosferine girerken yanmalıdır, ancak bir kişinin kafasına düşme olasılığı düşüktür”dedi.
" BAZI BİLEŞENLERİ HAYATTA KALABİLİR"
Uzay ajansı şunları söyledi: “NASA, uzay aracının çoğunun atmosferde seyahat ederken yanmasını bekliyor, ancak bazı bileşenlerin yeniden girişte hayatta kalması bekleniyor”.