NASA Scientific Visualization Studio için veri görselleştiricisi olan Andrew J. Christensen tarafından hazırlanan grafik, 1993 ile 2022 arasındaki 30 yılda deniz seviyesinin ne kadar yükseldiğini gösterdi. 1993'ten bu yana, videoda üzerinde su yükselen bir gemi penceresinin perspektifinden gösterildiği gibi, dünyadaki deniz seviyeleri yaklaşık 9,9 cm yükseldiği belirlendi.
2 METREYE YAKIN YÜKSELECEK
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 1990 raporunda, deniz seviyelerinin 2030 yılına kadar yılda 2 mm ve 2060 yılına kadar yılda 10,5 mm. Erken tahminler doğruydu, öyle görünüyor ki, deniz seviyesinin 30 yılda 9,9 cm artışı yılda yaklaşık 7 mm geliyor. ABD Ulusal İklim Değerlendirmesi'nin 2100 yılına kadar 60 cm ila 1,8 yükselmesini beklediği deniz seviyelerindeki artış da hızlanıyor.
ER YA DA GEÇ O GÜN GELECEK
"Deniz seviyesinin yükselmesi en iyi er ya da geç olarak düşünülür. Küresel olarak mevcut oranlar yılda 4 milimetre, bu da bir yüzyılda 40 santimetre. Ancak genel olarak bunun artması bekleniyor ve yaklaşık 2'ye çıkabiliriz. Boulder, Colorado'daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nde (NCAR) seçkin bir akademisyen olan Kevin Trenberth daha önce Newsweek'e verdiği demeçte, "2100'e kadar 60 cm veya daha fazlasına ulaşacağız." dedi.
BUZULLAR ERİDİKÇE DENİZLER YÜKSELİYOR
İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki etkisi, okyanusun ısınması ve buzulların ve buz tabakalarının erimesinin artması sonucunda deniz seviyeleri yükseliyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, eriyen buzullar okyanuslara su eklerken, artan okyanus sıcaklıkları suyun genişlemesine ve daha fazla hacim almasına neden oluyor. Okyanus, insan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlarla ilişkili artan atmosferik ısının yüzde 90'ını emer.
İNSANLAR İÇİN KÖTÜ HABER
Yükselen deniz seviyeleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan kıyıya yakın yerlerde yaşayan insanlar için kötü bir haber. Nüfus merkezleri artan sel, kıyı şeridi erozyonu ve fırtına tehlikeleri riski altındadır.
SU KAYNAKLARI TUZLU SUYLA BULUŞABİLİR
Birleşmiş Milletler Üniversitesi Çevre ve İnsan Güvenliği Enstitüsü (UNU-EHS) kıdemli bilim adamı Zita Sebesvari, Mayıs ayında Newsweek'e verdiği demeçte, "Deniz seviyesinin yükselmesi, alçak kıyı bölgeleri ve kıyı toplulukları için önemli bir tehdit oluşturuyor. Deniz seviyeleri yükselmeye devam ettikçe, kıyı bölgeleri sel, kıyı erozyonu ve toprak ve su kaynaklarının tuzlanması riskiyle karşı karşıya. Erozyon ve sel altyapıya, evlere ve iş yerlerine zarar verebilir ve hatta insanları evlerinden edebilir. Özellikle risk altındaki alanlar deniz seviyesinden yükselme alçak kıyı bölgeleri ve küçük ada ülkeleridir." dedi.
EN RİSKLİ ŞEHİRLER BELLİ OLDU
Nisan 2023'te Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ABD Doğu ve Körfez kıyılarındaki bazı bölgelerde deniz seviyeleri 2050 yılına kadar 30 cm kadar yükselebilir. Dünyanın en büyük şehirlerinin çoğu kıyı şeridinde veya yakınında bulunuyor ve bu da onları deniz seviyesinin yükselmesine karşı özellikle savunmasız hale getiriyor. En riskli şehirlerden bazıları New York City, Jakarta, Tokyo, Şangay ve Mumbai'dir." dedi.
DÜNYANIN NE KADARI SULAR ALTINDA KALACAK?
NYC İklim Değişikliği Paneli, New York City'nin 2050 yılına kadar 20,32 cm ila 76,20 cm arasında bir su seviyesi artışı görebileceğini öngördü. NASA'nın etkileşimli haritaları, deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda dünyanın kıyı şeritlerinin ne kadarının sular altında kalabileceğini gösteriyor. 2100 yılına kadar ise bu yükselmenin korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor. Bu da dünyanın sonu için alarm zillerinin çalması anlamına geliyor. İnsanlığın artık yeni bir yok oluş sürecine girdiği artık saklanmıyor. Sosyal medyada konuyla ilgili, "Bunlar artık son bayramlarımız... Herkes küs akrabalarıyla barışıp helallik alsın" yorumları yapıldı.