NASA'da çalışan gökbilimciler, ana yıldızına çok yakın olan, atmosferi buharlaşan ve yörüngesi öngörülemeyen şekillerde değişen garip bir genç gezegen kaşfettiler.
ATMOSFER KAYBI YAŞIYOR
Nasa'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden bilim adamlarına göre AU Microscopii b gezegeni (AU Mic b), hidrojen açısından zengin atmosferi gezegenin önünde bir far gibi şişerek atmosfer kaybının açık belirtilerini açıkca gösteriyor.
"BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİK"
Çalışmanın ortak yazarı Keighley Rockcliffe, “Bir gezegen yıldızının önünden geçtiğinde, atmosferik kaçışın bu kadar kısa bir süre içinde tamamen algılanamazdan çok algılanabilir hale geldiğini hiç görmedik” dedi.
"BU DOĞRU OLAMAZ"
“Gerçekten çok öngörülebilir, tekrarlanabilir bir şey bekliyorduk. Ama garip olduğu ortaya çıktı. Bunu ilk gördüğümde 'Bu doğru olamaz' diye düşündüm” dedi Dr Rockcliffe.
DÜNYANIN TAM 4 KATI
Sisteminin en içteki gezegeni olan AU Mic b, Nasa'nın Spitzer ve TESS uzay teleskopları tarafından 2020'de keşfedildi ve Dünya'nın yaklaşık dört katı büyüklüğünde, şişkin, gazlı bir dünya. Dünya'ya uzaklığı ise 32 ışıkyılı.
"KORKUTUCU BİR YILDIZ RÜZGARI VAR"
Dr Rockcliffe, "Bu, gezegenin atmosferini etkileyen gerçekten sınırsız ve açıkçası korkutucu bir yıldız rüzgarı ortamı yaratıyor" dedi.