Bilim insanları, bir asteroitin Dünya yüzeyine çarparak 22 atom bombası kadar güçlü bir çarpışmaya neden olabileceği günü kesin olarak ortaya çıkardı.
NET TARİH AÇIKLANDI
Bennu adlı uzay taşı her altı yılda bir gezegenimizin yanından geçiyor, ancak bilim insanları 24 Eylül 2182'de asteroitle çarpışma rotasında olabileceğimizi düşünüyor.
BAŞKA YÖNE ÇEKMEK İÇİN UĞRAŞIYORLAR
Potansiyel kıyamet tarihi çok uzak olsa da, NASA halihazırda Bennu'yu başka yöne çekmek için çok çalışıyor ve görevin "son ayağında" bulunuyor.
7 YIL ÖNCE UZAY ARACI GÖNDERDİLER
Yedi yıl önce teşkilat, topladığı bilgilerin olası bir felaketi önlemelerine yardımcı olacağını umarak örnek toplamak için asteroide bir uzay aracı gönderdi.
VERİLER BU HAFTA DÜNYAYA GELECEK
Bennu'dan gelen örnekler nihayet bu hafta Dünya'ya ulaşacak ve 24 Eylül Pazar günü Utah çölüne ulaşacak; Bennu'nun olası kazasından tam olarak 159 yıl önce.
NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde OSIRIS-REx'in proje yöneticisi Rich Burns, Sunday Telegraph'a şunları söyledi: "Şu anda bu yedi yıllık yolculuğun son ayağındayız ve bu son birkaç kilometreye çok benziyor Yarışı iyi bir şekilde tamamlamak için kararlı bir odaklanma ile gurur ve sevinç gibi duyguların bir arada var olduğu bir maraton."
ÇARPIŞMA İHTİMALİ HESAPLANDI
Bennu'nun potansiyel etkisi endişe verici görünse de, yıkıcı bir saldırı ihtimali 2.700'de sadece bir.
Kaya yaklaşık bir milin üçte biri genişliğindeyken, dinozorların neslinin tükenmesine neden olan asteroit yaklaşık altı mil genişliğindeydi; yani Bennu'nun genişliğinin yaklaşık 20 katı.
DEV BİR KRATER OLUŞTURACAK
Bu, gelen kayanın dünya çapında yok oluşa neden olacak kadar büyük olmadığı anlamına geliyor; ancak NASA, kayanın Dünya'ya çarpması durumunda yaklaşık altı mil uzunluğunda bir krater oluşturacağını ve her yönde yaklaşık 600 mil boyunca bir yıkıma neden olacağını tahmin ediyor.
Şu anda Dünya'ya gitmekte olan örnekler, araştırmacıların ilgili kayaya ışık tutmasına yardımcı olacak ve parçalar buzdolabı büyüklüğünde bir kapsül içinde OSIRIS-REx uzay aracından Dünya'ya doğru fırlatılacak.
24 EYLÜL'DE DÜNYA ATMOSFERİNE GİRİŞ YAPACAK
Gemi, 2020 yılında Bennu'nun yüzeyinden toplanacak tahmini 250 gram kayalık malzeme taşıyor. Kapsül, 24 Eylül'de Dünya atmosferine girecek ve gezegenin yüzeyine yaklaşık 28.000 mil hızla yaklaşacak. Ayrıca lavların iki katı sıcaklıklara ulaşması bekleniyor.
YAVAŞLATMAK İÇİN PARAŞÜT GÖNDERİLECEK
Ancak çarpmadan önce, onu yavaşlatmak için paraşütler gönderilecek ve böylece kapsülün Savunma Bakanlığı'nın Utah Test ve Eğitim Alanına güvenli bir şekilde inmesi sağlanacak.