NASA'lı araştırmacılar dünyanın daha önce hiç görmediği yeni bir yer keşfetti... İçine doğru bakınca gözleri parladı... Cehenneme benziyordu
NASA'da çalışan araştırmacılar tarafından yapılan son araştırmaya göre daha önce hiç keşfedilmemiş yeni bir yer keşfedildi. Görüntüleri gören araştırmacıların adeta gözleri parladı. Cehenneme benzeyen bu görüntü, filmden fırlamış gibi görünen volkanlar ve lavlar içeriyordu.
NASA, Jüpiter'in uydusunda daha önce hiç görülmemiş ateşli bir cehennem gördü. Dev gezegenin IO olarak bilinen ayının, şimdiden volkanlar ve lavlarla dolu olduğu biliniyor. Ancak yakındaki Jovian Satellite'tan gelen yeni görüntüler, bilim adamlarına yüzeyde ne olduğuna dair şimdiye kadarki en yakından görüntüyü verdi.
BÜYÜK BİR LAV ALANI
Dokuz yıldır uzayda olan ve yalnızca Jüpiter'in daha soğuk kısımlarını yakalamak için tasarlanan uydu, son zamanlarda ayın yüzeyinden sadece 23 bin 700 mil uzaklaşmayı başardı ve görüntüler hayret vericiydi. Cehennemin ateşli derinliklerine dayanan bir filmden bir sahne gibi görünen yüzeyde büyük bir lav alanı almayı başardı.
AKTİF VOLKANLAR VAZGEÇİLMEZ
NASA'nın ABD, Kaliforniya'daki Jet Tahrik Laboratuvarı'ndan bir sözcü şunları söyledi: “JIRAM, Jüpiter'in kutup ışıklarına bakmak için tasarlanmış olsa da, ısı kaynaklarını belirleme yeteneği, Io'daki aktif volkanları aramamızda vazgeçilmez olduğunu kanıtlıyor.
LAV GÖLÜ OLUŞTU
"Her uçuşta yaklaştıkça, JIRAM ve Juno'daki diğer enstrümanlar aydaki veri kitaplığımıza katkıda bulunarak, yalnızca yüzey özelliklerini daha iyi çözmemize değil, aynı zamanda bunların zaman içinde nasıl değiştiğini anlamamıza da olanak tanıyor. Lav akışı alanı batıya doğru genişledi ve Volund'un hemen kuzeyindeki başka bir volkanın etrafını saran taze lav akıntıları vardı. Veriler, lavın kuzey batı kısmında yüzeye doğru köpürdüğünü ve güney ve doğuda bir lav gölü oluşturabileceğini gösteriyor." dedi.
GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ EN AKTİF VOLKAN
Jüpiter'in ayı aslında Güneş Sistemindeki volkanik olarak en aktif dünyadır ve yüzlerce volkanın sürekli olarak onlarca mil yükseklikte lav çeşmeleri püskürtür. Dünyamızın ayıyla karşılaştırıldığında, çapı yaklaşık dörtte birdir ve Jüpiter'in etrafında dönmesi 1,8 Dünya günü sürer. Korkunç bir şekilde, aslında erimiş lavla dolu bir gölü var.