Seçim hangi şartlarda 2. tura kalır? 2. Tur seçim nasıl olur, şartları ne?
Türkiye 13. Cumhurbaşkanını ve Meclis’te kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerin tamamlanmasının ardından kesin olmayan sonuçlar da gelmeye başladı. Sandıkların pek çoğu açıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre ikinci tur ihtimalinin arttığına yönelik yorumlar geliyor. Peki, Seçim hangi şartlarda 2. tura kalır? 2. Tur seçim nasıl olur, şartları ne? İşte detaylar…
Türkiye’nin gözü kulağı Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarında! Sandıklardan gelen sonuçlar anbean takip edilirken kesin olmayan sonuçlara göre ikinci tur ihtimalinin arttığına dair yorumlar yapılıyor. Pek çok kişi de Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalmanın şartlarını ve kalınırsa adayları ve seçmenleri nasıl bir sürecin beklediğini araştırıyor. Peki, Seçim hangi şartlarda 2. tura kalır? 2. Tur seçim nasıl olur, şartları ne? Ne olursa seçim 2. Tura kalır? Hangi durumda seçim 2. Tura kalır?
SEÇİM HANGİ ŞARTLARDA 2. TURA KALIR?
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan ilk oylamada 'çoğunluk' sağlanamadığı takdirde tekrar seçim yapılacak. Oy oranının yüzde 50'den fazlasının sağlamaması durumunda çoğunluk sağlanamamış kabul ediliyor. Bu durum sağlanamazsa İkinci tur seçimlerinde en çok oyu alan iki aday yarışıyor. Buna göre, oylama sonucunda ise en çok oyu alan kişi Cumhurbaşkanı olarak seçilecek. Seçim ikinci tura kalırsa 28 Mayıs Pazar günü bir oylama daha yapılacak.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
İki turlu seçim ancak ilk turda hiçbir aday oyların salt çoğunluğunu (%50'den fazla) alamadığı zamanlarda yapılır. İkinci turda genellikle en çok oyu alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birisinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde ikinci tur boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi şeklinde yapılır.
İkinci tura tek adayla gidilirse ikinci oylama referandum şeklinde düzenlenir (evet-hayır). Bu durumda aday oyların çoğunluğunu alırsa seçimi kazanmış olur. Eğer aday oyların çoğunluğunu alamazsa seçimler yenilenir.
Cumhurbaşkanı seçimlerinde yeni bir isim seçilmesi halinde yeni isim görevine başlayana kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanı görevine devam eder.