Bir yaban hayatı uzmanı , Norman Nehri'nde bir düzineden fazla dev timsahın vurulmuş ve başları kesilmiş halde bulunmasının ardından, Uzak Kuzey Queensland'deki zaten hassas olan ekosistemlerde potansiyel olarak yıkıcı bir domino etkisi konusunda uyarıda bulundu.
14 TİMSAHIN KAFASI KESİLMİŞ
Yerel balıkçılar ve yaban hayatı yetkilileri, son haftalarda Croydon'un 200 kilometre güneydoğusunda ve Carpentaria Körfezi'nin 420 kilometre kuzeybatısında akan nehir boyunca en az 14 ölü timsahın görüldüğünü bildirdi; bunların çoğu vurulmuş, bazılarının kafası kesilmiş halde bulundu.
EN AZ 50-60 YAŞINDAYDILAR
Öldürülen hayvanların sahip olduğu metrelerce uzunluk bölgenin en büyük yırtıcıları ve yaklaşık 50 ila 60 yaşlarında olabilecekleri anlamına geliyor.
CİDDİ YANKILARA YOL AÇABİLİR
Timsahları öldürmenin ciddi, çok katmanlı sonuçları var Sunshine Coast Üniversitesi Hayvan Ekolojisi Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr Ross Dwyer, böyle bir hayvanı doğal ortamından ve muhtemelen yarım yüzyıl boyunca yaşadığı bir ekosistemden uzaklaştırmanın kesinlikle ciddi yankılara yol açacağını açıkladı.
"BU HAYVANLAR YASAL OLARAK KORUNUYOR"
Dr Dwyer, "Yani, bazı resimlerde gördüğümüz o çok büyük hayvanlar, biliyorsunuz, 50 ila 60 yaşlarının üzerinde olabilirler. Onlar büyük timsahlar ve bu ekosistemlerde kesinlikle yankıları olacak. Fakat bunun bir sorun olmasının yanı sıra - çünkü bu hayvanlar korunuyor - aynı zamanda hayvanlarla ilgili etik bir sorun. Bunlar büyük, uzun ömürlü yerli hayvanlardır ve birileri gidip onları vurmuş." dedi.
KARMAŞIK BİR HİYERARŞİYE SAHİPLER
Dr Dwyer, timsahların karmaşık sosyal hiyerarşilere sahip olduğu gerçeğinin, tüm bu bireylerin yok edilmesiyle ekosistemin bozulacağı anlamına geldiğini söyledi.
KORKULARINI SALDIRGANLIĞA DÖNÜŞTÜRDÜLER
Dr Dwyer, anlamsız cinayetlerin muhtemelen küçük bir grup insanın "korku veya misilleme" eylemi olduğunu öne sürdü. Dwyer, "Çoğu insan, ekosistemlerdeki en büyük yırtıcı hayvanlar olarak hayvanlara gerçekten saygı duyacaktır. Ancak aynı zamanda korkan ve bu korkuyu gerçekten alıp bunu saldırganlığa dönüştüren insanlar da vardır." dedi.
TAM TERSİ BİR ETKİ YARATTILAR
Cinayetlerin sorumluları muhtemelen timsahları öldürerek kendilerini "güvende" tuttuklarına inanırken, Dr Dwyer aslında hayvanları ortadan kaldırmanın tam tersi bir etki yaratabileceğini söyledi.
GÜÇ BOŞLUĞU YARATILDI
Artık yeni hayvanların "nehirlerdeki patron statüsünü almak için mücadele ettiği" bir "güç boşluğu sistemi"nin meydana geldiğini söyledi.