Netenyahu'dan yeni şart: "Savaş sonrası Hamas üyeleri Gazze'nin kuzeyine çıkmasın"

İsrail ve Hamas’ın dolaylı görüşmeleri devam ediyor. İsrailli üst düzey yetkililere göre, Netanyahu anlaşma için Hamas’a neredeyse ‘imkansız’ bir şart koştu. Bu şart, savaş sonrası Hamas’ın Gazze’nin kuzeyine giremeyeceği şeklinde. Bu talebin anlaşmayı bir kez daha zorlaştıracağı belirtiliyor.

Netenyahu'dan yeni şart: "Savaş sonrası Hamas üyeleri Gazze'nin kuzeyine çıkmasın"

Ateşkes Görüşmeleri Zora mı Giriyor?

Netanyahu, yine ‘imkansız’ bir şart istedi. İsrail-Hamas arasındaki dolaylı görüşmeler, Gazze’deki katliamların gölgesinde sürüyor. Tarafların heyetleri Mısır ve Katar’da görüşüyor. Netanyahu’nun ekibi son görüşmelere yeni bir şartla katıldı. Üst düzey bir İsrailli yetkili, Netanyahu’nun yeni şartının Hamas militanlarını içerdiğini söyledi. Bu şart, barış anlaşmasıyla birlikte Hamas üyelerinin bir daha Gazze’nin kuzeyine giremeyeceğini belirtiyor.

Netanyahu’nun anlaşmaya varmak için koştuğu bu yeni şart, ‘imkansız’ olarak nitelendirildi. İsrail haber siteleri, söz konusu talebi müzakerelerin önünde bir ‘tehdit’ olarak değerlendirdi. Barış müzakerelerini yapan heyet üyeleri, konuyu Netanyahu ile görüştü ve başbakana yeni talebine ilişkin çekincelerini dile getirdi. Heyet, Netanyahu’ya bunun mümkün olmadığını söyledi. İsrail Başbakanının Hamas’tan daha fazla taviz koparmak için taktiksel şartlar öne sürdüğü aktarıldı.