Akkuyu Nükleer Santrali depremden zarar gördü mü, hasar var mı? Nükleer Santral ile ilgili açıklama geldi!
Hatay’da meydana gelen depremler Mersin dahil pek çok ilden hissedildi. Kahramanmaraş depreminin ardından 14 gün sonra Hatay’da meydana gelen deprem yıkıma neden oldu. Yaşanan son büyük depremin ardından pek çok kişi Mersin’de bulunan Akkuyu Nükleer Santrali’nde hasar olup olmadığını araştırdı. Şirketten son dakika deprem açıklaması geldi. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali depremden zarar gördü mü, hasar var mı? İşte detaylar…

Hatay’da yaşanan iki büyük deprem, endişe ve paniğe neden oldu. Başta Mersin olmak üzere pek çok ilde hissedilen şiddetli deprem sonrasında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin depremde zarar gördüğü iddiası ortaya atıldı. Şirketten deprem sonrasında açıklama geldi.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ DEPREMDEN HASAR GÖRDÜ MÜ?
Akkuyu Nükleer A.Ş’den yapılan açıklama şu şekilde:
“20 Şubat tarihinde Hatay’da 6.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Mersin'de de hissedilen depremin ardından Akkuyu NGS sahasında hızla yapılan inceleme sonucunda herhangi bir anormallik veya hasar tespit edilmemiştir. Sahadaki inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir. Akkuyu NGS sahasındaki inşaatın tüm aşamaları bağımsız denetim kuruluşları ve ulusal düzenleyici kurum olan Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yakından izlenmektedir.
Akkuyu Nükleer A.Ş’nin acil durum birimleri olan Seferberlik Birimi ile Sivil Savunma ve Acil Durumlar Birimi, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliği yapmaktadır.”
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?
Akkuyu Nükleer Santrali, idari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. Dört üniteden oluşacak olan santralin ilk ünitesi 2023'te faaliyete geçecektir.
Saha, idarî olarak Gülnar belediyesine bağlıdır. İl merkezine 140 km ilçe merkezine de 30 km uzaklıktadır. En yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesidir.
Çitlerle çevrili toplam alan 986 hektar, santralin inşaat sahası 225 hektardır.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KİMİN?
Akkuyu Nükleer AŞ internet sitesindeki bilgilere göre şirketin bugünkü hissedarları Rusya Federasyonu Hükümetinin ilgili kararnamesiyle yetkilendirilen şirketlerden oluşuyor.
Türkiye'deki resmi kayıtlarına Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ adıyla Aralık 2010'da kurulan şirketin 5 kurucu ortağı da Rus şirketlerdi. Şirketin açıklamasına göre IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer AŞ ile direkt hiçbir sözleşmenin tarafı değil. Anlaşma Rus Titan-2 şirketiyle beraber kurulmuş olan Titan 2 IC İçtaş A.Ş ve Akkuyu Nükleer AŞ. arasında imzalandı.
Akkuyu NGS inşaat projesi, dünyada 'Yap, İşlet, Sahip Ol' modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi olarak tanımlanıyor. Rosatom Devlet Kuruluşu'nun projedeki payı yüzde 99.2.
NÜKLEER SANTRAL NEDİR?
Nükleer santral, nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisi üretmesidir. Fosil yakıtlı santraller, kömür, petrol gibi yakıt kullanırken, nükleer santraller, uranyumu parçalayarak enerji üretmektedirler. Bu santrallerin diğerlerinden farklı madde kullanması, güvenlik önlemlerinin daha da fazla alınması gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır. Nükleer santraller, çalışma sistemindeki birincil çeşitliliklere göre farklı şekillerde isimlendirilmektedirler. Kaynar sulu, basınçlı ağır sulu ve basınçlı su reaktörü olarak adlar verilmektedir.