O bölgede dönüşüm binlerce mağdur yarattı!
İstanbul Fikirtepe’de 9 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci binlerce mağdur yarattı. İflas eden firmaların kimi projeye hiç başlamadı, kimi yarım bıraktı.
İstanbul Fikirtepe’de 9 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci binlerce mağdur yarattı. İflas eden firmaların kimi projeye hiç başlamadı, kimi yarım bıraktı. Yeni ev hayali kurarken elindekinden de olan vatandaşlar uzun yıllar kira yardımı da alamayınca geçim sıkıntısı yaşadı. Dönüşümden umudunu kesenler arsa paylarını birer birer satmaya başladı. Bir dönem 10-12 bin liraya kadar çıkan metrekare fiyatları bugün 4-5 bin liraya düştü.
Hürriyet Gazetesinden Gülistan Algöz'ün haberine göre, İstanbul Fikirtepe kentsel dönüşümün en zor ilerlediği bölge oldu. 2011’de başlayan dönüşüm sürecinde birçok proje tamamlansa da, yarım kalanların sorunu hala çözülemedi. Yeni bir ev hayaliyle müteahhit firmayla anlaşan binlerce aile mağdur oldu. Firmalar ekonomik zorlukları gerekçe gösterip ya projeleri yarım bıraktı ya da hiç başlamadı. Yine aynı gerekçeyle vatandaşa taahhüt edilen kira yardımı da yapılmadı. Yeni evini beklerken kiracı durumuna düşen aileler geçim sıkıntısı nedeniyle arsa paylarını satmaya başladı.
Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Engin Akgüzel dönüşüm sürecinde değer kazanan bölgenin yarım kalan inşaatlar ve bölgenin negatif algısı nedeniyle giderek değer kaybettiğini söyledi. 2003-2005 yıllarında arsa metrekare fiyatının bin-2 bin lira olduğunu belirten Akgüzel, “2008-2010’da fiyatlar 3-5 bine geldi. 2011’de özel imar uygulama alanı ilan edildikten sonra 6-8 bin liraya, 2014-2015 yıllarında ise 10-12 bin liraya ulaştı. Bölgenin konumu fiyat artışında önemli bir rol oldu. Zaman içerisinde Fikirtepe’de yaşanan olumsuzluklar, ‘Fikirtepe bitmez’ algısı, yarım kalan projeler değer kaybı yarattı. Bugün bölge vatandaşı arsalarını metrekaresi 3 bin 500- 5 bin liraya satıyor” dedi.
Bölgede yaşayan dar ve orta gelirli vatandaşların bitmeyen dönüşümle daha da mağdur olduğunu belirten Akgüzel, “Ev sahibiyken kiracı olan, kira ödemesini yapamayacak hale gelen Fikirtepe insanları zaman içerisinde borç batağına sürüklendiler. İnsanlarımız baba toprağını ufak parçalar halinde satmaya, günü kurtarmaya çalışıyorlar. Fikirtepe’de yaşanan bu durum maalesef her gün daha da kötüye gidiyor. Çantacı firmalar şimdide insanların zor durumundan faydalanarak arsalarını yok pahasına alıyorlar. Bakanlığın bu duruma el atmasını bekliyoruz” diye konuştu.
DÖNÜŞÜM OLMASAYDI
9 sene önce inşaat firmasıyla anlaştığını belirten dönüşüm mağduru Ersavaş Sarı arsa payını yakın zamanda satanlardan biri. Sarı yaşadıklarını şöyle anlattı: “Evimizi bırakıp kiraya geçtik. 9 yıl geçti proje başlayamadı. Firma çekip gitti. Geçim sıkıntım olmasa baba toprağını satar mıydım? Firma bana arsama karşılık 3 daire verecekti. Bugün arsamı sattığım parayla 1 ev dahi alamıyorum. Bir dönem burada metrekaresi 12 bin liraya arsa çok rahat satılırdı, şimdi 3 bin liraya verenler var. Keşke dönüşüm hiç başlamasaydı, eski de olsa bir evimiz vardı.” Arsanını satan başka bir Fikirtepeli ise, “10 yıl önce imza attık ve artık beklemekten yorulduk. 25 metrekare hissem vardı metrekaresi 6 bin liradan sattım. Başka yerde tanıdıklarımız 4-5 bin liradan da sattı” dedi.