O görüşme sonrası uyardı: İngiltere’den Lübnan’daki vatandaşlarına 'ülkeyi terk edin' çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile yaptığı görüşme sonrasında Lübnan'daki vatandaşlarına 'durumun hızla kötüleşebileceği' gerekçesiyle ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

O görüşme sonrası uyardı: İngiltere’den Lübnan’daki vatandaşlarına 'ülkeyi terk edin' çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan’da yaşanan çağrı cihazı patlamaları sonrasında bölgedeki gerilimi konuşmak için Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü.

Lammy görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Najib Mikati ile görüştüm ve Lübnan'da artan gerilim ve sivil kayıplardan duyduğum derin endişeyi dile getirdim. Mavi Hat boyunca istikrar ve güvenliğin yeniden tesis edilmesi için müzakere edilmiş bir çözüme duyulan ihtiyacı ele aldık. Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarına mesajım, ticari seçenekler devam ederken ayrılmaları yönünde. Gerilim yüksek ve durum hızla kötüleşebilir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Salı günü Lübnan'daki çağrı cihazları bilinmeyen bir sebeple patlamış, olayda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 3.000 kişi yaralanmış, ülkenin güneyinde etkili olan Hizbullah, İsrail'in "siber saldırı" düzenlediğini iddia etmişti. 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki mahallelerinde Hizbullah'ın kullandığı el telsizlerin Çarşamba günü öğleden sonra tekrar patlatıldı. Lübnan Hizbullah'ı patlamalardan İsrail'i sorumlu tuttu. Hizbullah yetkilisi patlamanın örgütün iletişim ağı içersinde kullandığı çağrı cihazlarının hedef alındığı patlamanın bir İsrail "güvenlik operasyonunun" sonucu olduğunu iddia etti. İsrail ordusu ise suçlamalarla ilgili yorum yapmayı reddetti.