O ölümcül hastalığın aşısını Türk bilim insanları yapacak! İşte o gururlandıran haber!
Binlerce insanın ölümüne sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı Türk bilim insanlarından müjdeli haber geldi. Pandemi sebebiyle KKKA aşı çalışmalarına ara veren TURKOVAC, Faz 1 çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu. Peki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tedavisi var mı? Kene ısırıması öldürür mü? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kaç günde öldürür? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı belirtileri nelerdir? İşte detaylar
Keneler tarafından bulaşan virüsle ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olarak biliniyor. Bugüne kadar binlerce insanın ölümüne sebep olan KKKA ile ilgili Türk bilim insanları müjdeyi verdi! Korona virüs aşı çalışmaları sebebiyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşı çalışmalarını askıya alan TURKOVAC, yakında FAZ 1 çalışmalarına yeniden başlayacaklarını duyurdu.
Türk bilim insanları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşı çalışmalarını başlatıyor
Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Özdarendeli, yerli aşı TURKOVAC’ın salgın koşullarında 18 ay gibi kısa bir sürede çıkarıldığının altını çizdi. “TURKOVAC’ın hali hazırda yeni varyantlarla ilgili çalışmalarını da gerçekleştiriyoruz. Farklı kombinasyonları araştırma anlamında deniyoruz.” ifadesini kullanan Özdarendeli, KKKA hastalığına karşı geliştirilen aşıyla ilgili olarak Faz 1 çalışmalarına başlanacağını duyurdu.
Koruyuculuk oranı yüzde 100
Keneler tarafından taşınan ve ölümcül sonuçlar doğuran KKKA’nın Türkiye’deki halk sağlığı açısından büyük bir tehdit olduğunu belirten Özdarendeli, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili aşı geliştirme çalışmalarını salgın nedeniyle 2 yıl bekletmek durumunda kalmıştık, şimdi çalışmalarına tekrar başlayacağız. KKKA ile ilgili zaten öncesinde yaptığımız ciddi çalışmalar vardı, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu süreçte preklinik çalışmalarda hastalığa karşı farklı aşı platformları geliştirdik, en son ‘rekombinant 1’ platformunda yüzde 100 koruyuculuk aldık. Buradan ilerleyeceğiz, biraz zamanı var ama çok kısa bir sürede Faz 1 aşamasına geçebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedir?
KKKA, keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen ölümcül bir hastalıktır.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kaç günde öldürür?
Hastalığın başlamasından itibaren 5. gün belirtilir baş gösteriyor. İlk 10 gün içinde müdahale edilemeyen hastalar 2 hafta gibi kısa bir süre içinde hayatını kaybediyor.