Oğuz Murat Aci'nin avukatı tv100'e konuştu: Çok konuşulacak açıklama! "O iddia doğru değil"

Eylem Tok davasında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Anne oğulun kaçmaları ve 106 gün sonra ABD’de yakalanmalarının ardından duruşmalar görülüyor. Bir yandan haklarında kırmızı bülten çıkarılması ve Türkiye’ye iade tartışmaları sürerken ABD’de ilk duruşmaları görülen davada da çarpıcı detaylar yer aldı. Aci ailesinin avukatı Hacı Orhan tv100 ekranlarında çok konuşulacak bir açıklama yaptı. Orhan, Eylem Tok ve oğlunu kuryenin yakalattığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.

1 Mart tarihinde Eyüpsultan’da meydana gelen Oğuz Murat Aci’nin yaşamını yitirdiği ölümlü trafik kazasının şüphelileri Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur kaçışlarından 106 gün sonra ABD’nin Boston eyaletinde yakalandı.

Türkiye’nin konuştuğu olayın ardından şimdiye dek Timur Cihantemur’un duruşması görüldü ve dava ileri bir tarihe ertelendi. 27 Haziran tarihinde ise anne Eylem Tok’un ertelenen duruşması görülecek.

Haklarında kırmızı bülten çıkarılan ve ABD’den iadesi istenen Eylem Tok ve Timur Cihantimur Türkiye’ye iade edilecek mi? Ölümlü kazanın ardından anne ve oğlu Türkiye’ye iade edilirlerse hangi suçlardan yargılanacak? İade edilmezse davanın seyri nasıl ilerleyecek? Timur Cihantimur ABD vatandaşı olduğu için iade sürecine ilişkin farklı bir prosedür uygulanacak mı?

Aci ailesinin avukatı Hacı Orhan tv100 ekranlarında Türkiye’nin konuştuğu davaya ilişkin çok önemli detaylar paylaştı.

EYLEM TOK VE OĞLU TİMUR CİHANTİMUR’UN ABD’DEN İADESİ GERÇEKLEŞECEK Mİ?

İşte Hacı Orhan’ın açıklamalarından önemli satır başları:

“Kırmızı bülten haklarında çıkarıldı. Yani 187 ülkede aramaları vardı. Bunlardan biri de ABD’ydi ve kırmızı bülten çıktı. Kırmızı bültenin çıkmasının ardından New York’ta evi olmasına karşın Boston’a gidip bir okula kayıt yaptırmaya çalışmaları da dikkat çekti.

Avukatları da savunmada bu eğitim konusunu önceleyerek bir suç ile değil okulda gözaltına alınmaları isteniyor. Gözaltına alınınca Timur Cihantemur rehabilitasyon merkezi gibi bir ıslahevi tarzında yerde tutuluyor, annesi ise bir cezaevinde.”

“TÜRK KURYENİN ONLARI TANIMASI VE SONRASINDA YAKALANDIĞI HABERLERİ YANLIŞ”

“Türk kuryenin tanıdığı ve bu şekilde yakalandıkları yanlış bir haber. New York’tayken farklı şehirlere gittikleri için hem Boston polisi tarafından aranıyorlar hem ülke çapında federaller tarafından aranıyorlar. 2 polisin takibiyle okulda yakalanıyorlar. Hatta okulda polisin gelmesini bekliyorlar. Eve kuryenin gelmesi ve tanınması ile yakalanması haberleri doğru değil.”

“EYLEM TOK’UN YÜZDE 100 İADE EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

“Türkiye ile ABD arasındaki iade sözleşmesine göre belli şartlarla iadenin önünü açıyor. Vatandaşlarınızı, siyasi suçla ilgili suçları iade etmeyebilirsiniz. O ülkede yargılamada hukuka aykırılık görüyorsanız iade etmeyebilirsiniz gibi detaylar var. Yani iddia edilen şartların her iki ülkede de suç olması gerekiyor.

Eylem Tok açısından bu iade koşullarının tamamını sağlıyoruz. Yüzde yüz iade edileceğini düşünüyoruz. Burada delil karartma diye bir durum olmayacak. Bu dava Türkiye’de yargılandığında sadece trafik kazasından yargılanma diye bir dava olmayacak.”

“OLAY YAŞANDIĞINDA AMBULANSA HABER VERİLSEYDİ OĞUZ MURAT ACİ YAŞAYABİLİRDİ”

“Türkiye’den yargılandığında hangi suçlardan yargılanacağını burada iddianame hazırlanınca göreceğiz. Bu olay özelinde şunu söyleyebiliriz. Bu olay Eylem Tok’un oğlunun başına gelmese de benzer bir olayda, yardıma ihtiyacı olan birilerine yardım etmemek suçtur. Bu olay Eylem hanımın oğlunun başına gelmese de yoldan geçerken can çekişen birini görüp onu ölüme terk edemezsiniz. Bunun adı ihmal suçuyla adam öldürmedir.

Olay yaşandıktan sonra yarım saat süresince anne Eylem Tok olaydan haberi oluyor, olay yerine gidiyor, oğlunu alıyor ve bu süreçte hala ambulansa haber vermiyor. Olayda görgü tanığı kişi Oğuz Murat Aci’yi hayatta tutmaya çalıştığını söylüyor. Ambulans ve itfaiye geldiğinde ambulansa bindirdiğinde hala hayatta olduğunu söylüyor. Bu yarım saat, 40 dakikalık görüşme rahmetli Oğuz’un belki de ölmesine sebep olan harekettir.”

“YARALILARIN TELEFONU EYLEM TOK’UN ARACINDAN ÇIKTI”

“Yine yaralılardan Tahsin şunu söylüyor: ‘Kendime geldim, telefonumu çıkardım, yardım istemek istedim, o anda telefonum elimden alındı.’ diyor. Peki bu telefon Eylem Hanım’ın talimatıyla mı çocuktan aldırıldı. Bunu neden söylüyoruz? Bu kanıya varmamızın nedeni şoförünün emniyete verdiği ifadede telefonun Eylem Tok’un aracından çıktığını söyledi.”

EYLEM TOK VE TİMUR CİHANTİMUR HANGİ SUÇLARLA VE KAÇ YILLA YARGILANACAK?

Bütün bunlardan dolayı geldiklerinde ‘ihmal suretiyle adam öldürme’, ‘haberleşme hürriyetinin engellenmesi’, Timur Cihantimur açısından da ‘ihmal suretiyle adam öldürme’ veya ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçuyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar.

İADE EDİLMEZLERSE NE OLACAK?

“Diyelim ki Timur Cihantimur iade edilmek istenmedi, vatandaşlık önüne konuldu. Doğumla kazanılan bir vatandaşlık, anne baba Türkiye’de yaşıyor, kendisi Türkiye’de ikamet ediyor… Bunların hepsini göz önüne alınca iade edileceğini düşünüyoruz. Peki iade olmazsa ne olacak? Bu süreç onlar için katlanılmaz bir hal alacak.

Örneğin cep telefonunun olay yerinden alınması, kaçırılması neredeyse cinayetle eş değer bir suçtur. Kendileri için menfaatlerine olan şey Türkiye’ye gelip yargılanmalarıdır. Biz iade edileceklerini düşünüyoruz. İade edilmezlerse Amerika’da yargılanacaklar.”