CİMER'den okul servis ücreti açıklaması
Korona virüs salgını nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilmesinin ardından velilerin akıllarındaki en büyük sorulardan biri de okul ve okul servisi ücretleri. CİMER, yapılan başvuruları değerlendirerek velilere ne yapmaları gerektiğini açıkladı.
Dünya ile birlikte Türkiye'yi de etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim modeline dönülmesi ile birlikte veliler ödedikleri özel okul ücreti ve servis ücretlerini alabilmek için harekete geçti. Servis firmaları ücreti ödemeye yanaşmazken, veliler hizmet alamadıkları için ücretlerin iadesini talep ediyor.
Yaşanan karmaşa nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yazılan şikayetler karşılık buldu. CİMER, çözüm adresi olarak "tüketici hakem heyeti ve mahkemeleri" gösterildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) velilere, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin kullanmadığı servis ücretlerinin iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurmalarını önerdi.
Veli başvurusu üzerine CİMER'den verilen yanıtta, virüs nedeniyle hizmet alınamayan dönemde "mağduriyetlerin giderilmesi için" muammaya dönen okul servisi ücretlerinin hakem heyetlerine başvuru yoluyla çözülebileceği belirtildi.
CİMER, mağdur veliye 6502 Sayılı Kanun kapsamında bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde iki kurumun yetkili kılındığını anlatarak, "Bunlar, illerde oluşturulan tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir. Halen Tüketici Mahkemesi oluşturulmayan yerlerde ise genel görevli Asliye Hukuk Mahkemeleri, Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapmaktadır" dedi. Söz konusu mahkemelerde açılacak davaların her türlü resim ve harçtan muaf olduğuna dikkat çekilen yanıtta velilere şu önerilerde bulunuldu:
Hakem heyetinin kararları bağlayıcı
"Değeri 6 bin 920 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde olan illerde, değeri 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvurulması zorunludur. Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde, değeri 10 bin 390 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde, değeri 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvurulması zorunludur. İl ve ilçe tüketici hakem heyetlerinin verdiği kararlar tarafları bağlar. Taraflar, bu karara karşı 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici hakem heyetine başvuru yapılamayacağından tüketici mahkemelerine başvuru yapılması zorunludur. Mal veya hizmeti satın aldığınız yerdeki Tüketici Hakem Heyeti'ne veya tüketici mahkemesine fatura, satış fişi, sözleşme gibi belgelerle birlikte başvurmanız gerekmektedir."
Özel okul ücretleri iade edilecek mi? Özel okul ücretleri ödenecek mi?
Korona virüs nedeniyle 13 Mart tarihinde yüz yüz eğitime ara verildi ve uzaktan eğitim sistemine geçildi. Okulların kapalı olmasıyla birlikte özel okulların ücretleri gündeme geldi. Özel okulların servis ve yemek hizmetleri için alınan ücretleri ile ilgili açıklama yapıldı. Peki özel okul ücretleri iade edilecek mi?
Önceki gün özel öğretim kurumları derneklerinden ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, ÖZKURBİR Başkanı Hami Koç, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, servis ve yemek hizmetleri için alınan ücretlerin, muhtemel telafi eğitimi sonrası, dönem başında hesaplanarak iade veya mahsup edileceği duyuruldu.