Bilim insanları, kalp krizinden ölmek üzere olan 87 yaşındaki bir erkek epilepsi hastasının beyin aktivitesini kaydetti.
Fotoğrafta kimliği açıklanmayan hastanın bilgisayarlı tomografi görüntüleri görülüyor. A ve B, subdural hematomun -kafatası ile beynin yüzeyi arasında kanın toplandığı ciddi bir durum- etkilerini sol tarafta daha büyük bir kütle etkisi ile gösteriyor. C ve D, dekompresif kraniyotomiden sonra aynı tarama dizilerini gösteriyor.
İsmi açıklanmayan hasta, o sırada beyin cerrahı Dr Ajmal Zemmar'ın çalıştığı British Columbia'daki Vancouver General Hastanesi'ne kaldırıldı ve kayıtlar herkesi şoke etti.
Araştırmacılar, kalp durması geçirmeden önce beyninden EEG (geliştirilmiş beyin aktivitesinin bir kaydı) kayıtları aldı.
Şu anda Louisville Üniversitesi, Kentucky'de görev yapan Dr. Zemmar, "Ölüm zamanı civarındaki 900 saniyelik beyin aktivitesini ölçtük ve kalbin atmayı bırakmasından önceki ve sonraki 30 saniye içinde neler olduğunu araştırmak için özel bir odak belirledik. Kalbin çalışmayı durdurmasından hemen önce ve sonra, gama salınımları olarak adlandırılan belirli bir sinirsel salınım bandında ve ayrıca delta, teta, alfa ve beta salınımları gibi diğerlerinde de değişiklikler gördük" dedi.
Hayatının kritik anları tekrar hatırlanıyor
Zemmar, "Hafızanın geri çağrılmasıyla ilgili salınımlar üreterek, beyin, ölüme yakın deneyimlerde bildirilenlere benzer şekilde, ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son bir hatırlamasını oynuyor olabilir" dedi.
Organ bağışı zamanlaması
Zemmar ayrıca, bu durumun organ bağışı için de yeni kararların alınabileceğine dair açıklamalarda bulunurken, "Bu bulgular, yaşamın tam olarak ne zaman sona erdiği konusundaki anlayışımıza meydan okuyor ve organ bağışının zamanlaması ile ilgili olanlar gibi müteakip önemli soruları ortaya çıkarıyor" değerlendirmesinde bulundu.