Ömer Çelik tv100'de önemli açıklamalarda bulundu: İsrail bölge savaşının tetiğini çekmiştir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'da suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili tv100'e önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, "İsrail, bugün rahmetli İsmail Haniye'ye bu suikastı gerçekleştirerek net bir mesaj vermiş oldu. Bu bölge savaşını tetiklemek için ortaya konmuş bir irade beyanıdır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tv100'de Duygu Gözde Arslan'ın sorularını yanıtladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamasında şunları kaydetti:

 "Katliam siyaseti ve soykırım şebekesi bu şekilde katliamları devam ettirerek bunu belli bir çerçeve içerisinde yürütmeye devam ediyor. Dünden itibaren Lübnan'a saldırarak, bugün rahmetli İsmail Haniye'ye bu suikastı gerçekleştirerek İsrail net bir mesaj vermiş oldu. Bu bölge savaşını tetiklemek için ortaya konmuş bir irade beyanıdır.  Bugün artık yeni bir aşamaya geçilmiştir."

"DOĞRUDAN BÖLGE SAVAŞININ TETİKLENMESİ ANLAMINA GELEN EYLEM"

"Başka bir ülkede yani İran'da Hamas Siyasi Büro Şefi'nin, şimdiye kadar gelen bilgilere göre atılan bir füze ile öldürülmesi demek, dün de Lübnan'a yapılan saldırı, doğrudan bölge savaşının tetiklenmesi anlamına gelen bir eylem demektir.

İsrail diyordu ki, bize çeşitli ülkelerden gelen mesajlara cevap vererek eğer bize saldırı olursa cevap veririz diyordu. Bugün gelinen noktada ne gözüküyor? Gözüken şu ki doğrudan bu saldırıyı gerçekleştirirek bölge savaşının ilk tetiğini çekmiştir."

"SOYKIRIMDAN YARGILANMASI GEREKEN BİRİNİ AYAKTA ALKIŞLIYORLAR"

Netanyahu biliyorsunuz çok yakın zamanda Amerikan Kongresi’nde konuştu. Orada şöyle bir cümle kullandı. ‘Bize ihtiyaçlarımızı verin ve biz işi çabuk bitirelim’ dedi. Bu ayakta alkışlandı. Ayakta alkışlanması demek bu eylemlere cevap verilmesi demek. Yani diyor ki, bana çok silah verin, daha çok çocuk öldüreyim. Bu söze karşı Amerikan Kongresi ne yapıyor? Ayakta alkışlıyor. Soykırımdan yargılanması gereken birisini ayakta alkışlayarak desteklemiş oluyorlar. Siz bunları yapmaya devam edin biz size destek veriyoruz diyorlar.

 

"KINANMASI GEREKİRKEN TEŞVİK EDİLİYOR"

"Netanyahu’nun yaptığı bu eylemlerden dolayı sorguya çekilmesi, yaptıklarının kınanması gerekirken bu yaptıklarını daha çok yapması için teşvik edilmesi durumu var.

"EYLEMLERİN ARKASININ GELECEĞİNİ İFADE EDİYORLAR"

"İsrail'den yapılan ilk açıklamalara baktık, İsrail Miras Bakanlığı'ndan, İsrail Ulaştıma Bakanlığı'na kadar ne diyorlar. Bu eylemi kendilerinin gerçekleştirdiğini ve bu eylemlerin arkasının geleceğini ifade ediyorlar. Bu tablo bir bölge savaşı tablosudur. Hem de Amerikan Kongresi'nden verilen destekten sonra bunun ortaya çıkması artık bunu hiç kimse uzaktan Amerika'dan, sağdan, soldan, Amerikan Kongresi'nden uzaktan izleyemeyecektir. Bunun neticeleri Akdeniz barışınında, Avrupa barışınında, dünya barışını da etkileyecek bir takım sonuçlar doğuracaktır. Dolayısıyla artık yeni bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz.

Netanyahu dedi ki bölge haritaları değişecek. Bölge haritaları değişecek derken ortaya koyduğu irade şuydu, 7 Ekim olaylarını siyasi bir projeye dönüştürmeye çalışıyordu. Arkasından bir dini refaransı istismar ederek David Koridoru'nu kuracaklarından bahsetti. Bölge istikrarını tehdit eden bir takım eylemler ortaya çıkaracaklarını söyledi."

"BAŞKA ÜLKELERDE SUİKAST ORGANİZASYONLARI KURDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR"

"İlk gelen bilgiler doğru ise eylem başka bir ülkeden atılan füze ile bir anda gerçekleşmiş ise bu İsrail'in başka ülkelerde de suikast organizasyonları kurduğunu göstermektedir. Bu çerçevede bakıldığında İsrail'in bütün bir bölgeyi ateşe atacak eylemlikler içerisinde olduğu göstermektedir. 

Bu suikastın başka bir manası daha var. Rahmetli, şehit Haniye haftalardır barış olması gerektiğini söyleyeni, barışa destek veren bir isimdi. Bir an önce barışın gerçekleşmesi için ortaya insiatif koyuyordu. Onu hedef alarak barış çabalarına tetik çekti İsrail. Türkiye başından beri barış olması gerektiğini, BM ve uluslararası kurumların insiyatifi ile bu barışı gerçekleştirecek somut bir adım atıldığında Türkiye üzerinde düşeni yapacağını söyledi. 

7 Ekim'den bu yana gerçekleşen olaylar sayın Cumhurbaşkanı'mızın söylediklerinin adım adım gerçeklemesi anlamına geldi. Sayın Cumhurbaşkanı'mız ilk andan itibaren bütün bir bölgeyi tehdit eden bir eylemlilik olduğunu ifade etmiştir. Bugün de bu net bir şekilde ortaya çıkmış oldu."

"SANMASINLAR ORTA DOĞU İLE SINIRLI KALACAK"

"Dün Lübnan'a saldırdı, bugün İran'da bu eylemi gerçekleştirdi. yarımn öbür gün bunların arkasından ne geleceğini tam bilemiyoruz. Avrupa Parlementoları bunu seyreder Amerikan Kongreleri'nde buna destek verirse sanmasınlar bu Orta doğu ile sınırlı kalacak, bu bölge ile sınırlı kalacak. İlk Akdeniz'de barışı sonra Avrupa barışını tehdit edecektir arkasından Atlantik'teki durumu tehdit edecektir. 

İsrail'i kınamanın ötesine geçen somut adımlar atılmadığı sürece bugün yeni bir aşamaya geçilmiştir. O da şudur İsrail bütün bir bölgede harita değiştirmek beyanını fiilen gerçekleştirmek üzere bir adım attığını göstermiştir. Buna karşılık somut bir şekilde verilmezse, buradan somut bir şekilde Uluslararası hukuk, uluslararası kurumlar temelinde bunun durdurulması için insiyatif  alınmazsa durum zorlaşacaktır."