Çevreciler, Endonezya'nın Batı Sumatra bölgesindeki uzak bir ormanda dolaşırken dünyadaki en büyük çiçek açan çiçeği keşfettiler.
TÜRÜ BELİRLENDİ
Çiçek türü, bitkinin ömrünün sonunda yalnızca bir hafta boyunca çiçek açan devasa, bulunması zor çiçekleriyle tanınan Rafflesia tuan-mudae'dir.
YAPRAKLARI BEYAZ LEKELERLE KAPLI
Bu mamut çiçeğinin çapı 117 cm idi ve bu da onu şimdiye kadar belgelenen en büyük Rafflesia yapıyor. Beyaz lekelerle kaplı ten rengi yaprakları olduğundan çiçeğin fark edilmesi kolaydır.
Görüntüsünün dışında en dikkat çeken özelliği ise kokusudur. Ceset çiçeği olarak da anılan bu çiçek türü korkunç bir koku yayar ve etrafında bulunan herkesin yüzünü buruşturmasına neden olur.
SİNEKLERİ ÇEKMEK İÇİN YAYIYOR
Rafflesia, sinekleri ve leş böceklerini çekmek için tamamı çürümüş et kokan büyük bir bitki grubunun adıdır. Bu bitkiler parazit olarak yaşar, ancak bir seferde yalnızca birkaç gün çiçek açar.
"ÇAPI ÇOK BÜYÜK"
Endonezya koruma kurulundan Ade Putra şunları söyledi: 'Bu tür türlerin çapı oldukça büyük. 2017 yılında aynı çiçeğe 107 cm çapında rastlamıştık.'
Ade'ye göre, bilimsel kayıtlara ve belgelere göre, geçen ay bulunan çap büyüklüğü, dünyadaki 31 Rafflesia çiçeği türü için en büyüğüdür.