Latince ismi Rheithrosciurus macrotis olan püsküllü yer sincabı, Borneo'daki tepelik ormanların zemininde ve alçak dallarında yaşar ve bir avuç ağaç türünden elde edilen son derece sert tohumlarla beslenerek hayatını sürdürür. 2014 Science makalesinde "vampir" sincapları olarak adlandırılan püsküllü yer sincaplarının, alçak dallardan kendisinden yaklaşık 30 kat büyük olan geyiklerin sırtına atladıkları ve jilet gibi keskin dişleriyle şah damarlarını keserek onları öldürdükleri yönünde söylentiler var.
GEYİK LEŞLERİ BULUNDU
Yerel Dayak avcıları, bağırsakları çıkarılmış geyik leşleri bulduğunu bildirdi ve sincapların avlarının mide içeriği, kalbi ve karaciğeriyle ziyafet çektiğinden şüpheleniyor. Orman kenarına yakın köylerde püsküllü yer sincaplarının kalplerini ve ciğerlerini yemek için evcil tavukları öldürdüğü de söyleniyor.
KANA SUSAMIŞ ET YİYİCİLER
Ancak 2020'de araştırmacılar bu sincapların kana susamış et yiyiciler olmadığını keşfetti. Bunun yerine, hem üst hem de alt çenede testere gibi derin oyulmuş sırtlara sahip büyük kesici dişler içeren garip dişleri, son derece sert tohumları yemek için kullanılır. Michigan Üniversitesi'nden biyolojik antropolog olan başyazar Andrew Marshall, o dönemde IFLscience'a şöyle söylemişti: "Tohumlardan o kadar çok bahsediyoruz ki, elinde çekiç olan güçlü bir insanın bir tanesine ulaşmak için oldukça fazla çalışması gerekir."
VÜCUTLARINDAN BÜYÜK KUYRUKLARI VAR
Püsküllü yer sincapları ayrıca vücutlarından yüzde 30 daha büyük, sopa şeklinde muhteşem kuyruklara sahiptir; vücut boyutlarına göre tüm memeliler arasında en hacimli kuyruklardan biridir. Bilim adamları sincapların neden bu kadar abartılı bir uzantıya sahip olduğundan emin değiller, ancak kuyruklarının küçük bedenlerini gizleyerek ve potansiyel katillerin kafasını karıştırarak onları Sunda bulutlu leoparlar gibi yırtıcı hayvanlara karşı koruması mümkün. Bu sincapların Borneo'ya nasıl geldiği bir sır. Araştırmalar, yaşayan en yakın akrabalarının bir grup Güney Amerika sincabı olduğunu gösteriyor.
HALA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Ancak ne Asya'da ne de Kuzey Amerika'da bilim adamlarının Güneydoğu Asya'ya olan yolculuklarını takip etmelerine yardımcı olabilecek başka akrabalara dair bir işaret yok. 2012 yılında yapılan bir araştırma, Rheithrosciurus soyunun yaklaşık 36 milyon yıl önce bir grup Palearktik türden ayrıldığını ve Borneo'yu Güneydoğu Asya'dan kara yoluyla kolonileştirdiğini öne sürüyor; ancak püsküllü yer sincabının evrim tarihi hala belirsizliğini koruyor.