Uzmanların Singapur'da neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünülen, nesli kritik düzeyde tehlike altında olan Yaprak Langur'un artık 2071 yılına kadar 244 civarında bir nüfusa sahip olacağı öngörülüyor.
40 YIL İÇİNDE YOK OLACAĞI SÖYLENMİŞTİ
Bu durum, 1990'larda yürütülen ve habitat kaybı ve parçalanma nedeniyle türün 40 yıl içinde yok olma olasılığının yüksek olduğunu gösteren daha önceki araştırmalarla çelişiyor.
15 YIL İÇİNDE İKİYE KATLANACAK
Singapurlu araştırmacılar ve Birleşik Krallık'taki Oxford Brookes Üniversitesi tarafından yapılan model hesaplamalarına dayanan yeni tahminler, nesli tükenmekte olan maymun popülasyonunun önümüzdeki 15 yıl içinde ikiye katlanarak 75'ten 150'nin üzerine çıkacağını gösteriyor.
Mandai Nature ve Oxford Brookes Üniversitesi tarafından 10 Ekim Salı günü yapılan ortak basın açıklamasında, bulguların Eylül ayında Raffles Zooloji Bülteni'nde yayınlanan yakın tarihli bir makalede ortaya çıktığı belirtildi.
"EN BÜYÜK TEHDİT KORUNMASIZ YAŞAM ALANLARI"
Korunmasız yaşam alanlarının kaybı şu anda en büyük tehdittir
Ekolojik bir yazılımdan elde edilen sonuçlara dayanarak araştırma ekibi, Singapur'daki Yaprak Languru popülasyonuna yönelik "mevcut en büyük tehdidin" "korunmasız yaşam alanlarının kaybı" olduğunu buldu.
ORMAN PARÇALARI BİRBİRLERİNE BAĞLANMALI
Ekip, nüfus büyüklüğünü etkili bir şekilde yönetmek için, langurların yaşadığı orman parçalarının daha iyi bir şekilde birbirine bağlanması gerektiğini söyledi.
50 YIL İÇİNDE AZALMA YAŞANABİLİR
Olumlu çalışma sonuçlarına rağmen araştırmacılar, ölümlerdeki hafif bir artışın önümüzdeki 50 yıl içinde nüfus büyüklüğünde bir azalmaya yol açabileceği konusunda da uyardı.
YOL KAZALARI VE HASTALIKLARA KARŞI SAVUNMASIZ
Araştırma makalesi, Raffles'ın Bantlı Langur popülasyonunun muhtemelen önümüzdeki 50 yıl içinde artmaya devam edeceğini öngörse de, makalenin baş yazarı Amy Woolloff, türün yol ölümleri ve hastalıklar ve aşırı hava koşulları gibi öngörülemeyen olaylardan kaynaklanan ölümlere karşı savunmasız kaldığını söyledi.
YOL KAZALARINDA YÜZDE 52İ ÖLDÜ
Woolloff, langurların ormanlık alanlar arasındaki yoğun yolları geçmeye çalıştığında yol kazalarının meydana geldiğini söyledi. 2017 ve 2023 yılları arasında dört Yaprak Languru (Singapur'daki toplam nüfusun kabaca yüzde beşi) karayolu taşıt çarpışmaları nedeniyle öldü.
10 KİŞİYE KADAR DÜŞTÜ
Singapur Ulusal Parklar Kurulu'nun (NParks) koruma grubu yöneticisi Lim Liang Jim'e göre, Raffles'ın Bantlı Langur popülasyonu 1980'lerde 10 kişiye kadar düştü.
BİR DİZİ İYİLEŞTİRME YAPILDI
Lim, NParks'ın Singapur'daki Raffles Banded Langur'un önemli yaşam alanlarını korumak ve iyileştirmek için yeniden ağaçlandırma ve bitki zenginleştirme gibi bir dizi iyileştirme önlemi uyguladığını söyledi.
Dünya çapında en çok tehdit altındaki primat türlerinden biri
Adını, türü ilk kez 1822'de kaydeden Sir Stamford Raffles'tan alan Raffles'ın Bantlı Langur'u, siyah kürkü ve göğüs ve bacakların iç kısmındaki beyaz bantlarla karakterize edilir. Ağaçlarda yaşar ve öncelikle yapraklar ve diğer bitki kısımlarıyla beslenir.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN NADİR BULUNAN PRİMAT
Singapur'un yanı sıra Malezya Yarımadası'nın güney ucunda da bulunabilir ve dünya çapında en nadir ve en çok tehdit altındaki primat türlerinden biridir. Ancak Singapur nüfusundaki toparlanma olumlu bir işaret.