Ortadoğu gerilimi piyasayı vurdu: Dünya piyasalarında "kara pazartesi"

Gazze'de akan kanın bütün Ortadoğu'ya yayılma ihtimali, piyasalara da kan kaybettirdi. Bütün tablolar kıpkırmızı... Son 37 yılın en kötü dönemlerinden biri yaşanıyor.

Ortadoğu gerilimi piyasayı vurdu: Dünya piyasalarında "kara pazartesi"

Amerikan ve Japon borsaları neredeyse çöktü. Büyük kayıplar yaşanan gün tarihe "Kara Pazartesi" olarak geçti. Dünya panikte. En büyük endişe ise bütün Ağustos'un tıpkı Pazartesi olduğu gibi "kara"ya dönmesi.

ABD'deki resesyon beklentisinin artması, Asya'dan başlayıp dünyayı vuran bir finansal kasırgaya dönüştü. Piyasalarda Cuma günü başlayan satış dalgası, Asya'yı sert kayıplarla yıktı. Japonya'da kayıp yüzde 13'ü buldu.

Dünya piyasalarında Cuma günü etkili olan satış dalgası, piyasaları korkuttu. ABD'de resesyon endişeleri güçlendi. Ortadoğu'daki gerginlik de eklenince en büyük yarayı Asya borsaları aldı. Japonya hisseleri 1987'den bu yana en sert satış dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Güney Kore'de KOSDAQ endeksi rekor düşüş kaydetti. Japon hisse piyasalarında düşüş yüzde 13'ü buldu. Güney Kore'de ise yüzde 8,5'i aştı.

Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'yi aştı. Özellikle bankacılık ve teknoloji hisselerinde sert düşüşler görüldü. Kripto para piyasalarında da sert düşüşler etkili oldu. Bitcoin'in fiyatı yüzde 10'nun üzerinde değer kaybederek 52.900 dolara geriledi. Ethereum ise yüzde 20 değer kaybederek 2.330 dolara düştü.

Panik hala geçmiş değil. Küresel piyasalardaki sert düşüşler, FED'den acil faiz indirimi ihtimalini gündeme getirdi. Analistler, böyle bir durumun piyasalardaki paniği daha da artırabileceğine dikkat çekti.