Reflü, yemek yedikten sonra mide asidinin ve midedeki yiyeceklerin yemek borusuna doğru geri çıkışı olarak adlandırılan ve bunun sonucunda boğazda yanma, göğüs kafesinde sıkışma, ağızda acı-ekşi tat gibi birçok fazla şikâyetin oluşmasına sebep olan hastalıktır. Düzensiz ve kötü beslenmek, yemeklerden sonra yatış pozisyonuna geçmek, obezite, çok dar ve sıkı kıyafetler giymek, gebelik, bazı ilaç kullanımları, sıkı kemer takma, sigara kullanma gibi birçok neden reflü oluşumunu tetikleyebilir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ise, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, uzun bir açlık sonrası hızlı yemek yeme, iftardan hemen sonra tatlı, meyve, asitli içecekler tüketmek, bir şeyler yedikten hemen sonra uyumak ve yemeklerle birlikte sıvı tüketmek de reflü ataklarının da artmasına sebep olabiliyor. Bu ataklar ise bazı kişilerin oruç tutmasına bile engel olabiliyor.
Peki ramazanda reflü atağı yaşamamak için neler yapabiliriz?
Orucunuzu açtıktan sonra en az 15 dakika dinlenin. Reflünün en büyük tetikleyicilerinden beri uzun süre açlık yaşadıktan sonra birden çok fazla miktarda besin alımı yapmaktır. Bu sebeple orucunuzu açtıktan sonra (bir kâse çorba gibi) 10-15 dakika dinlenip iftarınıza devam edin. Hızlı yemek aynı zamanda hava yutmanıza da sebep olacağı için besinleri iyice çiğneyerek, yavaş yiyin.
Suyunuzu yemeklerle birlikte değil, yemekten 1-2 saat sonra sahura kadar olan sürede içmeye özen gösterin. Yemeklerle birlikte sıvı almak yerine sıvı tüketiminizi öğün aralarında yapın. İftarda ayran, kola vb. içmemeye özen gösterin.
Yemeklerden sonra en az 2 saat hafif yatar pozisyona bile geçmeyin. Dik oturun. İftarınızı açtıktan sonra gelen yorgunluk hissi ile yatış pozisyonuna geçiyorsanız, mide kapakçığınızın açılmasına ve daha sindirilmemiş olan besinlerin yemek boruna çıkmasına sebep olabilirsiniz.
Sıkı kemer, dar giysiler reflüyü tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre, göz ardı edilse de sıkı kemer kullanımı ve dar giysiler reflüyü ciddi derecede tetikleyici etkiye sahip. Bu sebeple özellikle yemeklerden sonra beli rahat giysiler giymeye özen gösterin.
İFTARDA ve SONRASINDA UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
- Aşırı yağlı ve acılı besinler
- Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri kullanılan tüm besinler
- Pastırma, salam, sosis, sucuk gibi salamura ve sodyum oranı yüksek besinler.
- Karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, limon, domates, soğan gibi besinler reflü hassasiyetinizi arttırabilir. Kontrollü tüketmek ve bu besinlere karşı kendinizi takip etmek önemli.
- Şerbetli tatlılar, kahve, kafein, çikolata
- Krema, mayonez, tereyağı, margarin
REFLÜ DOSTU BESİNLER
- Yüksek lif içeren gıdalar (patates, brokoli vb.)
- Zencefil, kimyon, tuzsuz leblebi
- Tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemişler.
- Az yağlı proteinli besinler (tavuk, hindi vb.)
- Az yağlı ve az acılı besinler