Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem kitabın ortasından konuştu: 'İsrail'in sahip olduğu en radikal hükümet olduğuna inanıyorum'

Javier Bardem, San Sebastian Film Festivali'nde düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırılarına ilişkin uzun bir değerlendirme yaptı. Ünlü aktör, Filistin halkının acı çektiğini vurgulayarak, ''Hepimiz mağdur ve sorumluyuz'' dedi.

Oscar ödüllü oyuncu Javier Bardem kitabın ortasından konuştu: 'İsrail'in sahip olduğu en radikal hükümet olduğuna inanıyorum'

Geçen yıl ABD'deki aktörlerin grevi nedeniyle San Sebastian Festivali'ne katılamayan Javier Bardem 2023 Donostia ödülünü almak üzere şehre geldi.

'ZORUNLU VE SORUMLUYUZ'

Siyaset ve İsrail ile ilgili bir soruya verdiği yanıta, "Gazze'de olanlar tamamen kabul edilemez, korkunç ve insanlık dışı. Bu İsrail hükümetinin İsrail'in sahip olduğu en radikal hükümet olduğuna inanıyorum." diyerek başlayan Bardem, tepkisini şu sözlerle sürdürdü:

  • İsrail tarihinin en radikal hükümeti, insanlığa karşı savaş suçları işliyor. Hamas'ın acımasız saldırıları, Filistin halkının maruz kaldığı ağır cezayı haklı çıkaramaz. Çatışmanın sona erdirilmesi için (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu ve Hamas'ın dışarıda bırakıldığı başka aktörlerle müzakereler yapılmalıdır.

 

  • Toplum olarak bu tür saldırıların karşısında pasif kalamayız. Hepimiz orada olup bitenlerin mağduruyuz ve bu suçları söyleme zorunluluğumuz ve sorumluluğumuz var. Toplum, İsrail'e yönelik eleştirinin antisemitizmle, Hamas'a yönelik eleştirinin ise İslamofobi ile hiçbir ilgisinin olmadığını anlamaya başlıyor.

 

DUYARSIZ KALMADI

Donostia Ödülü'ne geçen yıl layık görülen ancak o dönemde ABD'deki sinema sanatçılarının grevine destek verdiğinden ödülünü bugün alabilen Bardem, "dünyada tüm yaşananları görüp kutlama yapmanın mümkün olmadığını" dile getirdi.

Bardem'in bu sözleri, salondaki gazeteciler ve diğer katılımcılarca alkışlandı.