Özel, Türkiye aleyhine sözleri duyunca tepki gösterdi! Yaşananları tv100.com yazarı Barış Yarkadaş’a açıkladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ABD'deki Sosyalist Enternasyonal Toplantısı'nda Gazze'deki İsrail katliamına dikkat çekerek bir sonraki toplantının Filistin kenti Ramallah'ta yapılması önerisinde bulundu. Özel ayrıca salonda Güney Kıbrıs Rum Kesimi Temsilcisi'nin Kıbrıs Barış Harekatı için "işgal" kelimesini kullanması üzerine salonu terk etti. Özel, Barış Yarkadaş'a gönderdiği açıklamada yaşanan olayın detaylarını anlattı.

ABD'nin New York kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Prezidyum Toplantısı'nda konuşan CHP lideri Özgür Özel, Gazze'de yaşanan soykırımı hatırlatarak üyelere Ramallah çağrısında bulundu.

İsrail’in Filistin’e yaklaşık bir yıldır devam eden saldırılarına dikkati çeken Özel, Gazze'de şu ana kadar 41 binden fazla insanın öldürüldüğünü ve bunların yarısından fazlasını kadınların ve çocukların oluşturduğunu vurguladı.

KIBRIS RUM KESİMİ PARTİ TEMSİLCİSİ'NE "İŞGAL" TEPKİSİ

Özel ayrıca toplantıda Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou'nun Kıbrıs Barış Harekatı hakkında "işgal" kelimesini kullanması üzerine önce salondan ayrıldı daha sonra bir konuşma yaparak "Harekat, siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu." dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN BARIŞ YARKADAŞ'A MESAJ

Özel'in Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri'ne gösterdiği tepki, tv100'de Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında da değerlendirildi. tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, Özel'e durumu sorarak mesaj olarak yanıt aldığını canlı yayında duyurdu.

Özel, gönderdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:  "Konuşması bitene kadar dışarıda bekledim. Ondan sonra girdim, söz istedim. Barış Harekatı'yla ilgili bir konuşma yaptım."

ABD'Yİ ELEŞTİRDİ: VATANDAŞININ HAKKINI DAHİ KORUYAMADI

Özel, Batı Şeria’daki protestolar sırasında Türk-Amerikan aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, “ABD yönetimi, İsrail karşısında kendi vatandaşının hakkını dahi koruyamamıştır. Çağrımız bu pasif tavrı ve bahane üretmeleri bırakmaları ve Ayşenur’a karşı sorumluluklarını yerine getirmeleridir.” dedi.

Özel, Türkiye aleyhine sözleri duyunca tepki gösterdi! Yaşananları tv100.com yazarı Barış Yarkadaş’a açıkladı - Resim : 1

Sosyalist Enternasyonel’i de Ayşenur ve onun gibilere sahip çıkmaya çağıran Özel, dünyanın da Filistin’deki katliamlara yeterli tepkiyi vermediğinin altını çizdi.

"SONRAKİ TOPLANTIYI RAMALLAH'TA YAPALIM"

Özel, her şeye rağmen Filistin'i Avrupa'da bazı ülkelerin devlet olarak tanımasının umutlandırıcı gelişmeler olduğunu kaydederek, Gazze’de acil ateşkes, insani yardımların geçişinin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için Sosyalist Enternasyonel’in aktif girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi.

Filistin konusunda temennileri bir yana bırakıp somut tutum alınmasını isteyen Özel, “Bütün dünyaya ciddiyeti ve samimiyetimizi ilan etmek üzere ben bir sonraki toplantımızı Ramallah’ta yapmayı öneriyorum.” diye konuştu.

BM'YE ELEŞTİRİ: ÇATIŞMALARA ÇÖZÜM BULAMADI

Özel, Birleşmiş Milletlerin (BM) yapısına ve çalışmalarına yönelik de eleştirilerde bulunarak, “Görüyoruz ki BM, ne sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebildi, ne küresel gelir dağılımında iyileşme sağlayabildi, ne de başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki çatışmalara çözüm bulabildi.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesinin yetkilerine işaret eden Özel, “Geçen yüzyıldaki bir savaşın 5 galip ülkesinin bu yüzyılın sorunlarına çözüm üretmede tek yetkili olmasını ve veto hakkı gibi anlamsız ve çağdışı bir hakkı hala kullanıyor ve sakınıyor olmalarını doğru bulmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özel, BM’nin daha etkin, demokratik ve adil bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.

"SIĞINMACI SORUNU TÜRKİYE KADAR AVRUPA'NIN DA SORUNU OLUR"

Sığınmacı konusuna da değinen Özel, “Avrupa farkına varmalı ki Türkiye’yi sığınmacı sorunu ile baş başa bırakırsanız toplumu aşırı sağın zararlı politikalarına itmiş olursunuz. Aynı zamanda ileride daha büyük bir sığınmacı sorunu ile karşı karşıya kalır ve bu Türkiye kadar Avrupa’nın da sorunu haline gelir.” dedi.

Dünyadaki gelir adaletsizliğinin her geçen gün daha da derinleştiğine dikkat çeken Özel, en zengin yüzde 1'lik kesimin dünya servetinin neredeyse yarısını elinde bulundururken milyarlarca insanın yoksulluk ve açlık içinde olduğuna, bunun küresel adaletsizliğin temelini oluşturduğuna vurgu yaptı.

Özel, Türkiye aleyhine sözleri duyunca tepki gösterdi! Yaşananları tv100.com yazarı Barış Yarkadaş’a açıkladı - Resim : 2

GÜNEY KIBRIS TEMSİLCİSİ KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NA "İŞGAL" DEYİNCE SALONU TERK ETTİ

Kıbrıs Rum Kesimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, toplantıda yaptığı konuşmasında Kıbrıs Barış Harekatı'nı "işgal” olarak nitelendirdi. Özel, Stefanou’nun sözlerine tepki göstererek önce toplantı salonundan ayrıldı daha sonrasında söz alarak tepki gösterdi.

“Partim açısından önemli kısım şudur ki 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, CHP iktidarında ve partimizin 3’üncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in başbakanlığında yapıldı. O yüzden burada bu notu düşmezsem ülkemde benim için de partim için de izah edilemez bir duruma dönüşür. Anlayışınız için teşekkür ediyorum” diyerek söz alan Özel, şunları söyledi:

"HAREKAT İKİ TARAFA DA BARIŞ GETİRDİ"

“Bülent Ecevit, bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken bunun hem Türklere hem Rumlara barış götürmek için yapıldığını söylemişti. Ve harekat, siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın 3’te 1’ine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu. O günden sonra yapılan tüm barış görüşmelerine katıldığımız gibi yine o günden sonra Türkiye, Birleşmiş Milletler’in ya da diğer uluslararası örgütlerin dediği, talep ettiği her şeyi yerine getiren ve asla ve asla bir işgalci gibi davranmayan bir ülke oldu. O yüzden terminolojik bir hatayı gidermek istedim. Bundan sonra da adaya barış gelmesini ümit ediyorum.

Özel, Türkiye aleyhine sözleri duyunca tepki gösterdi! Yaşananları tv100.com yazarı Barış Yarkadaş’a açıkladı - Resim : 3

1980’de Türkiye’de darbe yaptılar. Kenan Evren benim sağ kulağıma Yunanlıları ve Rumları düşman olarak üfledi. Ama Dikili Barış Festivali’nde Papandreo ve İsmail Cem birlikte zeytin ağacı diktiler. O günden beri benim sol kulağım barışı duydu, öğrendi onlardan. O yüzden savaşı değil barışı konuşmamız lazım.”