Parion Antik Kenti'nde yeni keşif: Biga'daki Kemer Köyü'nde ikinci bir liman bulundu

Çanakkale’de Roma İmparatorluğu’nun liman kenti Parion’daki su altı çalışmaları sırasında, kente ait 2. antik liman bulundu. 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip limandaki yeni keşfin askeri bir liman olduğu değerlendiriliyor.

Parion Antik Kenti'nde yeni keşif: Biga'daki Kemer Köyü'nde ikinci bir liman bulundu

Medeniiyetlerin başkenti Türkiye’de her gün yeni bir arkeolojik keşif yapılıyor. Bu kez adres Çanakkale. Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü sınırlarındaki 2 bin 700 yıllık liman şehri Parion’da yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Su altı çalışmaları sürerken, kentte bu kez 2. bir antik liman bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, keşfin detaylarını anlattı: “Parion hepimizin bildiği gibi Kuzey Troas’ta önemli bir liman kenti. Daha önce bir güney limanımızın olduğunu zaten biliyorduk. Antik kaynaklarda bu geçiyordu. Bir de kuzey liman olabilir, diyorduk. Ama bu hep kafamızda bir soru işaretiydi. Bu liman güney limana göre, yani ticaret limanına göre biraz daha küçük boyutlu ve iç kısmı kentin içinden geçen çayın biriktirdiği alüvyonlar ile dolmuş durumda. Bu da bize biraz daha küçük boyutlu belki bir askeri liman olabileceğini gösteriyor” dedi.