Paris Olimpiyat Oyunları'nda görkemli açılış

Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan Paris 2024 olimpiyatları görkemli bir törenle açıldı. Açılış töreni ilk kez müsabakaların yapılacağı stadyumun dışında gerçekleştirildi. 102 sporculuk Türkiye kafilesi açılışa damga vurdu. Ay yıldızlı bayrağımızı son olimpiyat şampiyonları Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli taşıdı.

Paris Olimpiyat Oyunları'nda görkemli açılış

Açılış töreni ilk kez müsabakaların yapılacağı stadyumun dışında gerçekleştirildi. 102 sporculuk Türkiye kafilesi açılışa damga vurdu. Ay yıldızlı bayrağımızı son olimpiyat şampiyonları Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli taşıdı.

GEÇİT TÖRENİ İLK KEZ STAT DIŞINDA OLDU

Sporcular, gemilerle taşındı. 102 sporculuk Türkiye kafilesi açılışa damga vurdu. Ses ve ışık gösterileri büyüledi. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni öncesinde devlet ve hükümet yetkilileri için resepsiyon düzenlendi. Elysee Sarayı'nda düzenlenen resepsiyona katılan davetlileri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi karşıladı. Ardından görkemli olimpiyat açılış törenine geçildi.

Tören, binlerce sporcuyu taşıyan 85 geminin Sen Nehri’ndeki Austerlitz Köprüsü’nden hareketiyle başladı. Törene Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Avrupa Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Başkanı Hasan Arat da katıldı. Katılımcı ülkelerin kafileleri, yağmur altında Sen Nehri üzerinden tekne ile geçerek spor severleri selamladı.

Oyunlarda, Türkiye’yi temsil edecek milli sporcularımız ellerinde Türk bayraklarıyla açılış seremonisinde yer aldı. Türk bayrağını son olimpiyat şampiyonları Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli taşıdı. Tören sırasında olimpiyat meşalesi elden ele dolaşırken, meşaleyi ilk gezdiren Zinedine Zidane oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle olimpiyat oyunları sırasında tarafsız sporcu statüsünde müsabakalarda yer alan Rus ve Belaruslu sporcular açılış törenine katılmadı.

Tören boyunca 3 binden fazla dansçı Sen Nehri kıyısında gösteri yaptı. ABD'li dünyaca ünlü pop yıldızı Lady Gaga gibi birkaç sanatçı da şarkılarıyla törene renk kattı. Sporcuları taşıyan gemilerin 6 kilometrelik yolculuğu Iena Köprüsü’nde son buldu. Tören boyunca 45 bin güvenlik gücü sahada görev yaptı. 206 delegasyondan 10 bin 500 sporcu katıldığı oyunlarda, 102 sporcumuz 18 farklı dalda yarışacak.