Merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından binlerce canımızı yitirdik. Onlardan biri de ne yazık ki Taha Duymaz oldu.
Depreme Hatay'da halasının evinde yakalanan Taha Duymaz, günlerce enkaz altında kaldıktan sonra hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından paylaşım yapılınca takipçileri epey kızmıştı. Taha enkaz altındayken hakkında sosyal medyada çok sayıda iddia ortaya atılmış ve farklı isimler arasında tartışmalar yaşanmıştı.
Deprem görüntüleri ve acı olaylardan prim kasan 'dijital yağmacı'lar, Taha'nın hatıralarını da yağmalamaya çalıştı.
Ve dört gün önce ünlü fenomenin 312 bin takipçisi olan YouTube hesabından "Taha Duymaz anısına derleme videoları..." başlıklı bir paylaşım yapıldı.
Yayınlanan videonun başında ise "Merhaba arkadaşlar. Taha Duymaz'ın videolarını bir arada toplu şekilde güzel bir anı olarak kalması için derleme videosu yapmak istedim" yazısı yer aldı.
Paylaşılan videonun altına çok sayıda yorum yapılırken pek çok sosyal medya kullanıcısı ise videoya tepki gösterdi.
Öte yandan Taha'nın tam 1,4 milyon takipçisi olan Instagram hesabından ise hayatını kaybettikten sonra herhangi bir paylaşım yapılmadı. Eski paylaşımlarına hayranları on binlerce yorum yapmıştı ve şimdi eski paylaşımları tıklayınca "Bu gönderimdeki yorumlar sınırlandırıldı" uyarısı çıkıyor.
Sabah Yazarı Mevlüt Tezel bu konuya şöyle açıklık getirdi:
Cevaplanması gereken sorular var: YouTube'taki son paylaşımı kim yaptı?
Birileri Taha'nın sosyal medya hesaplarını ele mi geçirdi? Taha hayattayken hesaplarının şifrelerini birisiyle paylaştı mı?
Taha'nın yasal mirasçıları mı bu hesapları kullanıyor?
Taha sosyal medya hesaplarından büyük gelir elde ediyordu. Peki, şimdi ne olacak?
Mirasçıları hayatını kaybetmiş bir fenomenin hesaplarından gelir elde edebilir mi?
Bunlar gibi birçok soru aklınıza gelebilir.
DİJİTAL MİRAS BIRAKMAK!
Aslında siz ya da bir yakınız hayatını kaybetse de dijital yaşam devam ediyor.
Eğer sosyal medya hesaplarının sahibi hesaplarının öldükten sonra da kullanılmasını istiyorsa bunun için hesaplarının şifrelerini yakınlarına bırakabiliyor. Ya da sosyal medya hesaplarının silinmesini ya da anı olarak kalmasını isteyen dijital miras da bırakabiliyor.
Örneğin Google'ın "My Account" (Hesabım) bölümünde yer alan "Etkin olmayan hesap yöneticisi" özelliği ile hesabınızı ölüm nedeniyle bırakmak zorunda kalırsanız, fotoğraflarınıza, e-postalarınıza ve diğer belgelerinize ne olacağına karar verebiliyorsunuz.
Kullanıcılar hesaplarına belirlenen süre boyunca (bu süreyi siz belirliyorsunuz) giriş yapmazsa önceden kayıtlı bir telefon numarası ve e-posta adresine bildirim gönderiliyor.
Ölen kişi daha önceden hesapları için kime bildirim gönderileceğini ve hangi içerikleri kullanabileceğini seçebiliyor. Eposta ile bildirimi alan kişi de hayatını kaybeden kişinin YouTube hesabını, Google Drive'daki belgelerini kullanabiliyor.
ONLİNE TAZİYE DEFTERİ
Facebook ve Instagram bir hesap varisi atamanıza izin veriyor ya da öldükten sonra tüm hesaplarınızın silinmesini isteyebiliyorsunuz.
Ayrıca bir mirasçı, vefat etmiş birinin Instagram hesabını anıtlaştırmayı talep edilebiliyor.
Ölen kişiler için online taziye defteri açılıyor.
Twitter ise vefat eden kişinin hesabının devre dışı bırakılması için kişinin yasal mirasçısının talebini kabul ediyor.
Hesap isteğe bağlı ya da bırakılan dijital mirasa bağlı siliniyor.
Ancak Twitter, vefat eden kişinin hesap erişimini kimseye vermiyor. İsterse bu kişi en yakını olsun!
Bazı teknoloji firmaları hayatını kaybedenlerin sosyal medya hesaplarını yapay zeka yardımıyla kullanılmasını olanak sunan projeler geliştiriyor. Dijital miras çok geniş bir konu.
Öldükten sonra, sosyal medya hesaplarınız, video ve belgelerinizin istemediğiniz kişilerin eline geçmesini istemiyorsanız ya da geride bırakacağınız dijital mirasını nasıl kullanılmasını istiyorsanız hayattayken buna karar verin!