Peru'da arkeologlar tarafından 3.800 yıllık olduğu düşünülen bir duvar resmi ortaya çıkarıldı. Pazartesi günü açılışı yapılan duvar, Lima'nın kuzeyindeki Vichama bölgesindeki halka açık bir tören binasında bulundu.
KURBAĞA VE İNSAN FİGÜRLERİ VAR
Karmaşık oymalı sahne, insana benzer bir kurbağa ve insan temsillerini içeren ikonografiyi tasvir ediyor. Caral Arkeoloji Bölgesi (ZAC) müdürü Dr. Ruth Shady Solís, bu sahnenin yağmur yoluyla "suyun gelişini" temsil ettiğine inanıyor.
KURBAĞALAR SUYU TEMSİL EDİYORDU
And uygarlığında kurbağaların suyu temsil ettiğini, altındaki yüzün ise yaşamın devamlılığını sağlamak için yağmuru bekleyen insanları temsil ettiğini söylüyor.
KITLIK DÖNEMİNDE ÜRETİLMİŞLER
Yakınlarda bulunan başka bir tasvirde, etrafı yılanlarla çevrili dört insan kafası ve yüzü olan bir tohuma benzeyen bir şey görülüyor. Araştırmacılar, heykellerin muhtemelen kıtlığın olduğu bir dönemde üretilmiş olabileceğini söyledi.
KRİZ ZAMNINI ANLATIYORDU
Bölgedeki diğer arkeolog Tatiana Abad, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, oymanın orada yaşayan insanlar için bir "kriz" zamanını temsil ettiğini söyledi.
TARIM VE BALIKÇILIKLA İLGİLENİYORLARDI
Vichama bölgesi, günümüz Peru'sunun Huaura eyaletinde, başkent Lima'nın yaklaşık 150 km (90 mil) kuzeyinde yer almaktadır. Kazılar 2007 yılında başladı ve uzmanlar buranın eski bir tarım ve balıkçılık topluluğu olduğuna inanıyor.
EN ESKİ UYGARLIK MERKEZİ
Peru'nun Barranca Eyaletindeki Kutsal Caral-Supe Şehri, Amerika kıtasındaki en eski uygarlık merkezi olarak tanımlanıyor. Site, 2009 yılında Unesco Dünya Mirası Alanı ilan edildi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAŞAMIŞLAR
Medeniyetin MÖ 1800 civarında gizemli bir şekilde gerilediği düşünülüyor ve Dr Shady Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yerel iklimdeki değişiklikleri temsil eden yeni Vichama duvar resimlerinin bunun nedenini gösterebileceğini söyledi.