Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda 4 büyüklüğünde çok sayıda depremin yaşandığını belirterek, bu sarsıntıların Helen-Kıbrıs Yayı’ndaki dalma-batma sürecinden kaynaklandığını ifade etti.
Görür, “Helen-Kıbrıs Yayı dalma batma zonunda Afrika Levhası, Anadolu Levhası’nın altına dalarak tüketiliyor. Bu süreç üstteki levhanın Ege bölümünü sürekli geriyor ve depremlere neden oluyor.” diyerek bölgede süregelen gerilim birikiminin büyük bir deprem potansiyeli taşıyabileceğine işaret etti.
BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK ENDİŞE VERİCİ
Son 24 saat içinde Ege Denizi’nde büyüklükleri 3.5 ile 4.2 arasında değişen birçok deprem kaydedildi.
Uzmanlar, bu hareketliliğin, bölgede gerilimin arttığını ve ilerleyen dönemde daha büyük sarsıntıların yaşanabileceğini gösterdiğini belirtiyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu panel düzenlendi.
Panelde konuşan Görür, Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü yaklaşırken bölgeyi yeniden yıkıma uğratma ihtimali olan iki fayı açıkladı.
Depremin olacağının ve nereyi nasıl etkileyeceğinin bilindiğini belirten Görür, "Bunu önceden söylemek mümkün. Tarih, saat ve dakika söyleyemiyorsun ama nereyi ve nasıl etki ile vuracağını bugünkü bilim ve teknoloji söylüyor. Bizim işimiz bu. Onun için ülkemize sahip çıkalım. İnsanımız ölmesin. Bu bilinç ve kültürü edinmemizin zamanı." diye konuştu.
İKİ İLDEKİ FAY HATTINI GÖSTERDİ 'ASIL FELAKET O ZAMAN OLACAK' DEDİ
"Diyarbakır için tehlikeli olan Bitlis-Zagros Fay Hattı'dır. Bu fay, ters fay. Deprem ürettiği zaman Diyarbakır'a daha yakın. Dolayısıyla o harekete geçtiği zaman asıl büyük felaket o zaman olacak. Ne zaman harekete geçer diye sormayın. Çünkü bilmiyorum. Geçer mi kesin geçer. Ama ne zaman geçeceğini bilmiyorum. Diyarbakır'ı deprem dirençli yapmazsanız harekete geçince kesin zarar verir.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerin büyüklüğüne dikkat çeken Görür, "Tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk bir enerji üretti. 5 milyon ton dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası gibi. Deprem olduğu zaman bu sistemler çok büyük enerji üretiyor." ifadelerini kullandı.
"AYNI YERDE, AYNI BÜYÜKLÜKTE DEPREM BİR DAHA OLUR"
Depremlerin olduğu yerde belirli bir süre sonra tekrar depremin olacağını belirten Görür, “Yer bilimlerinde bir kaide vardır. İster inanın, ister inanmayın. Eğer bana bir itimadınız varsa, benim tavsiyem inanın. O da şu, bir yerde bir deprem olursa, belirli bir zaman sonra aynı yerde, aynı büyüklükte deprem bir daha olur. Bu kaidedir, kuraldır. Matematik gibidir, 2 kere 2 eşittir 4 gibidir. Kesin sapmaz.” diye konuştu.