POS cihazıyla komisyonlu tefecilik: 6 milyar TL'lik kayıtsız işlem yapılmış! 18 gözaltı

İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, POS cihazından çekim yaparak yüksek faiz ve komisyonla para verip, 6 milyar liralık kayıtsız işlem gerçekleştiren çeteye operasyon düzenledi. Bu kişilerin mağdurlardan teminat olarak çek ve ipotek de istediği, borçlar ödense bile çek ve ipotekleri icraya ya da üçüncü şahıslara aktararak vatandaşı milyonlarca lira zarara uğrattığı öğrenildi.

POS cihazıyla komisyonlu tefecilik: 6 milyar TL'lik kayıtsız işlem yapılmış! 18 gözaltı

POS cihazlarından komisyonla yüksek faizli para veriyor, bir de teminat olarak çek ve ipotek istiyorlardı. Borçlar ödense de çeklerle icraya gidiliyor, vatandaş milyonlarca lira zarara uğratılıyordu. O çete polisin yaptığı operasyonla çökertildi, 6 milyar TL kayıtsız işlem yaptıkları belirlendi.

İstanbul’da bir vatandaş, tefeciden borç aldı, teminat olarak da çek ve ipotek verdi. Borcunu ödedi, ancak öğrendi ki, çekleri icraya verilmiş, taşınmazları da üçüncü şahıslara devredilmişti. Polise gitti, şikayetçi oldu.

İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, geniş kapsamlı çalışma başlattı. Polisin çalışmaları, şüphelilerin teminat istemek gibi benzer yöntemlerle birçok vatandaşı zarara uğrattığını, ticari işlem hacimlerinin yetersiz olmasına rağmen POS cihazlarından 6 milyar liralık çekim yaptıklarını gözler önüne serdi.

Klasik yöntemlerin yanında, artık teknolojiyi de kullanmaya başlayan tefeciler, o işlemde yüksek faizlere ek olarak, bir de komisyon alıyordu. Çok geçmeden o şüphelilerin adresleri belirlendi. 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. O baskınlarda 18 kişi yakalandı, 4 ruhsatsız tabanca, 10 binlerce dolar, POS cihazları, kredi ve banka kartları, çok sayıda dijital materyal ve uyuşturucu madde ele geçirildi.

Örgütlü şekilde tefecilik yaptıkları tespit edilen şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.