Rakamlar dudak uçuklattı: Türkiye'de lüks araçlar Almanya'dan 4 kat daha pahalı

Türkiye’de ikinci el lüks otomobillerin Avrupa’ya göre fiyatları dikkat çekti. Hepimizin hayallerini süsleyen milyonluk araçların aynı modelleri Türkiye’de 4 katı fiyata satılıyor.

Rakamlar dudak uçuklattı: Türkiye'de lüks araçlar Almanya'dan 4 kat daha pahalı

Türkiye’deki ikinci el lüks otomobillerin Avrupa’ya göre fiyat farkları dikkat çekti. Herkesin hayallerini süsleyen milyonluk araçlar, Türkiye’de 4 katına satılıyor. Türkiye’de ikinci el otomobil piyasasındaki durgunluk neredeyse her gün gündeme geliyor. Oto galeri esnafları araçların ellerinde kaldığını, piyasanın gittikçe kötüleştiğinden şikayet ediyor. İlan sitelerinde bireysel satış ilanları da artıyor.

Bu dönemde ikinci el lüks otomobildeki fiyat farkları karşılaştırıldı. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde bulunan en işlek ikinci el otomobil galerilerindeki fiyatlarla, Türkiye’deki fiyatlar arasında fark göze çarptı. Aynı model, aynı yaştaki ikinci el araçlar Türkiye’de 4 katı fiyata satışa sunuluyor. Örnek olarak, 2003 model lüks araç Almanya’da 4,2 milyon liraya alıcı ararken, Türkiye’deki aynı model araç 15,5 milyon lira olarak ilana konuluyor. Herkesin hayallerinde olan araç ise Almanya'da 10 milyon 100 bin lirayken, Türkiye’de aynı araç için neredeyse 40 milyon lira isteniyor.

Otomobil pazarı verilerine göre, Türkiye’de haziran ayında sıfır olarak 3 lüks marka araç satıldı. Ocak-Haziran döneminde ise milyonluk 30 araç yeni kullanıcısıyla buluştu. Genel olarak otomobil satışları, Ocak-Haziran döneminde geçen yıla göre yüzde 7,3 oranında artarak 62 bin 955 adet oldu. Hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,7 azalarak 115 bin 26 adet olarak gerçekleşti.