Oruç tutmak kilo verdirir mi? Ramazanda hızlı kilo vermek sağlıklı mı? Oruç zayıflatır mı?
Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar için kutsal Ramazan ayı başladı. Her gün gün doğumundan gün batımına kadar yeme içmenin bırakıldığı Ramazan günlerinde pek çok kişi de oruç tutmanın kilo verdirip verdirmediğini merak ediyor. Peki, Oruç tutmak gerçekten kilo verdirir mi? Ramazanda sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir mi? İşte bilmeniz gerekenler…
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte daha ilk günden pek çok kişi oruç tutarak kilo vermenin yollarını arıyor. Bu ay insanların özellikle yedikleri yiyecekler konusunda daha bilinçli davrandıkları bir zaman dilimi olarak karşımıza çıkıyor. İşte bunu fırsata çevirmek isteyenler için “Ramazan’da nasıl kilo veririm?” sorusu sık sık araştırılıyor.
ORUÇ TUTMAK KİLO VERDİRİR Mİ?
Hem oruç tutmak hem de kilo vermek isteyenler için Ramazan aslında en iyi başlangıçlardan biri. Orucu fırsat bilip kilo verme konusunda başlangıç noktası kabul etmek için öncelikle Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve bel çevreniz gibi hesaplamaları iyi yapmanız gerekiyor.
Bilinçsizce eksik besin tüketerek gereksiz ve hızlı kilo kaybı uzun süre devam ederse vücudunuza ciddi zararlar verebilir. Ramazan’da daha az yemek yemek ve porsiyonların azalması nedeniyle pek çok kişi de kilo kaybı meydana gelebiliyor. Önemli olan her besini alarak zayıflamak ve bu süreçte midenin küçülmesi durumunu iyi kullanmaktır. İlk başlarda hızlı kilo kaybı sizi şaşırtmasın. Kilo vermeye başladığımızda öncelikli olarak su kaybı yaşadığınızı bilmeniz gerekiyor. Bu süreçte vücudumuz karaciğer ve kaslarımızda depoladığımız şeker depolarımızı (glikojen) tüketme eğilimindedir. Süre devam ederse ardından yağ hücrelerini hedef alacaktır. Hafif egzersizler ile yağdan harcadığınız miktarı arttırabilir. Ancak Ramazan ayında kilo verirseniz, oruç dönemi sona erdiğinde kiloların tamamını değilse de bir kısmını geri aldığınızı görebilirsiniz. Bire bir bir diyetisyene, beslenme uzmanına ve hatta doktora danışın. Size uygun bir beslenme programı sağlıklı ve kalıcı kilo vermenize yardımcı olacaktır.
RAMAZAN’DA ORUÇ TUTARKEN NASIL KİLO VERİLİR?
İFTARI NASIL YAPTIĞINIZ ÖNEMLİ!
Oruçta vücudun metabolizması yavaşlıyor doğal olarak enerji ihtiyacı da azalıyor. İftar gibi geç vakit yemeklerini normal akşam yemeği olarak düşünün. İftarda hızlı şekilde yemeğe yüklenmeyin, bunun yerine dinlenin, bekleyin ve sonrasında yemeye devam edin.
YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Ramazanda alınan kiloların kaynağı genellikle yağlı yiyeceklerdir. Yağda kızarmış yiyecekler hem yüksek kalori içerir hem de besin değeri düşüktür. Ramazan'da sağlıklı seçeneklee yer verin.
SAHURSUZ OLMAZ!
Ramazanda sahurda yenilen öğün günlük kahvaltının yerini alır. Sahuru es geçmek gün boyu aç kalmaya neden olur bu da iftar sırasında fazla yemeye neden olur. Sahur yaptığınızda daha dengeli bir güç geçirebilir iftarda daha az yemek yemeğe neden olur.
ŞEKERİ YERİNE SAĞLIKLI SEÇENEKLER
Ramazanla özdeşleşen tatlılar kilo almanıın en başta gelen nedenlerindendir. Oruç tutarken kilo vermeyi istiyorsanız rafine şekerlerden uzak durun. Bunlar yerine daha sağlıklı seçeneklerden meyveler, kuru meyveler ve bal gibi doğal şekerleri tüketebilirsiniz.
TUZ SUSATIR VE SİNDİRİMİ ZORLAR!
Tuz vücudu susuz bırakır. Çok fazla tuz içeren yiyecek ve besinleri tüketmekten kaçının. Tuzlu yiyecekler sadece susatmakla KALMAZ ve ayrıca vücudun sıvıları sindirme ve emme yeteneğini de önemli ölçüde etkilerler.
TEMPOLU YÜRÜYÜŞ VE EGZERSİZ PLANLAYIN
Ramazan’ın ilk günlerin oruç zorlayabilir. Uykusuzluk zihni ve bedeni etkiler.
Vücudu enerjik tutacak ve tembelleşmesini önleyecek hafif tempolu yürüyüş veya basit egzersizler önemlidir.
KONTROLLÜ OLUN, KÜÇÜK PORSİYONLARI TERCİH EDİN
İftar ve sahurda porsiyon kontrolü önem taşıyor. Ramazanda yemek konusunda 2 şeye dikkat edilmelidir. Bunlar, sahur ile iftar arasında yemek yememek, oruç açarken fazla yemek yemek.
Bu yüzden küçük porsiyonlar tüketmek her zaman doğru adımdır.
SAATTE BİR 1 BARDAK SU TÜKETİN
Kilo vermede en önemli faktör su tüketimidir. Ramazan boyunca günde 2 litre su içmek yeterlidir ve hem vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur hem de iştahınızı giderir. İftar ve sahur arasında 8 bardak su içmeyi deneyin. İlk olarak bunu düzenli yapın. Saatte bir 1 bardak için. Gazlı ve kafeinli içecekler gibi ekstra içeceklerden uzak durun.