Rap mi suça bulaştı, suç mu Rap'e bulaştı? Rapçi Zeyd ve Muşta tv100 ekranlarında yanıtladı!

Rap müzik, ilk ortaya çıktığında toplumun dışlanmış kesimlerinin sesi olmayı amaçlıyordu. Ancak günümüzde bazı çevrelerde bu müzik türü, çetelerin dikkat çeken bir aracı haline gelmiş durumda.Bu durumu fark eden bazı çeteler, rap müziği kullanarak kendi yaşam tarzlarını yüceltiyor, sosyal medyada gençleri etkilemeye çalışıyor.Bu durum akla "Rap çetelerin oyuncağı mı oldu?" sorusunu getiriyor. Hande Aydemir sordu, Rapçi Zeyd ve Muşta yanıtladı.

Son yıllarda rap müzik, özellikle gençler arasında oldukça popüler hale geldi. Ancak bazı çevreler, rap müziğin çocukları olumsuz etkilediğini ve hatta çetelerin bu müzik türünü kullanarak gençleri etki altına aldığını iddia ediyor. 

Bazı rap şarkılarında şiddet, uyuşturucu ve suç gibi konuların övülmesi, gençlerin bu yaşam tarzını benimsemelerine neden olabiliyor ve bazı çeteler de bu durumu fırsata çevirip, rap müzik aracılığıyla kendilerini “havalı” ve “güçlü” göstermeye çalışarak gençleri cezbedebiliyor. 

tv100 ekranlarında Hande Aydemir ile Akşam Raporuna konuk olan Rapçi Zeyd , Rapçi Muşta ve Uzman Klinik Psikolog Ceylan Şengül konuya dair değerlendirmelerde bulundu. 

 

RAP Mİ SUÇA BULAŞTI SUÇ MU RAP'E BULAŞTI?

Rapçi Muşta; "Sokakta çok ne yazık ki var, silahlanma da var. Biz bundan bahsettiğimiz için üzerimize yaftalanıyor. Biz aşktan da bahsediyoruz. Suç ve silahlandırma dizilerde de var. Rapçiler daha saldırgan ve agresif olduğu için bizim üzerime yaftalamak daha kolay oluyor." ifadelerini kullandı. 

"İsteyen dinlemez, çocuğuna da dinletmez" açıklamasını yapan Rapçi Zeyd ise, "Bunun sorumlusu ne rap ne de rapçiler." dedi.  

Uzman Klinik Psikolog Ceylan Şengül ise "Genelleme yapmak sağlıklı olmayacaktır. Rap sanatın bir dalı sonuçta. Sokak kültürünü yansıtan, yasaklı maddeden, kavgadan da bahseden bir kültür. Eğer bir genç günde iki saatten fazla rap müzik dinliyorsa, bunu biraz daha fazla içselleştirebilir. Ama sadece müzikle de bunu bağdaştırmamak lazım" dedi. 

"SOKAKTAKİ İNSANLAR AYNI SORUNLARI YAŞIYORUZ"

Hande Aydemir'in "Çok hızlı bir tarzda müzik yapıyorsunuz, bu tarz sizin stres atma biçiminiz mi?" sorusu üzerine, Muşta "Rap sadece hızdan ibaret değil. Arabesk de var. Benim açımdan biraz rahatlama aracı. Dışardaki insanların hissettiklerini hissediyoruz, aynı sorunları yaşıyoruz. Ben bunları mikrofonda söylediğimde onlar da benimle rahatlamış oluyor. Ama çeteler şimdi çok popüler olduğu için bu göze batıyor. Rap çok revaçta olduğu için, bunun üzerinden kara para aklanıyor." ifadelerini kullandı.

Zeyd ise "Bu bizim stres atma yöntemimiz değil. Bir çete liderinin ‘Bana bir şarkı yapın’ dediğini sanmıyorum. Gerçek bir rapçi de bunu yapmaz zaten. Bizim alanımız fazla olduğu için tüm sorunları  açık açık anlatıyoruz. Çocuklar hayatlarında bizden bir şeyler bulduğu için bizi dinliyorlar." dedi. 

RAP’İN AMACI NE OLMALI? ŞARKILARI NASIL YAZIYORSUNUZ?

Zeyd, "Rapçiler aşktan da bahsetsinler, ihtiyaç duydukları her şeyden bahsetsinler, bahsediyoruz da.Etkilendiğim olaylardan, geçmişimden geleceğimden her şeyim yazıyorum." açıklamasını yaptı. 

Muşta ise bu soruya, "Gözlemleyerek yazıyoruz. Nerede eksik, nerede sorun varsa, onları yazıyoruz. Herkesin yaşadığı şeyleri yazıyoruz. Bunu dile getirdiğimizde insanlar kendi ile çelişiyor. Çünkü bunlar kötü şeyler. Anlattıklarımızdan ders çıkarsalar o tarafa doğru gitmemeleri gerektiğini anlayacaklar.Rapçi söylenmeyeni söyleyen demek." ifadelerini kullandı.