Renk değişimlerinin nedeni planktonlar değilmiş!
Deniz sularındaki aşırı ısınma, İzmir Körfezi’nde çeşitli organizmaların üremesine ve çoğalmasına neden oluyor. Renk değişimine plankton patlamaları yüzünden olduğu açıklamalarına İZSU Genel Müdürlüğü, “Planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır” şeklinde yanıt verdi.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz sularındaki aşırı ısınma, İzmir Körfezi’nde çeşitli organizmaların üremesine ve çoğalmasına neden oldu. “Plankton” türü organizmaların aşırı üremesi ve Körfez’in bazı noktalarında denizin renginin değişmesiyle ilgili açıklamada bulunan İZSU Genel Müdürlüğü, “Planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.
UZMANLAR BİR ARAYA GELEREK PLANTRONLARI İNCELEDİ
İzmir’de son günlerde artan hava sıcaklıkları Körfez’de farklı türlerdeki mikroorganizmaların ani patlamalarına sebebiyet verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Körfez Şube Müdürlüğü tarafından körfezde meydana gelen renk değişimleri izlenmektedir. Hava sıcaklığındaki ani artışlar deniz suyu yüzey sıcaklığını da arttırmakta, bu durum farklı türlerdeki mikroorganizmaların patlamalarına sebep olmakta. makro ve mikro alg patlamaları şeklinde deniz yüzeyinde suyun rengini değiştirerek kırmızı, sarı, beyaz ya da yeşil renkli tabakalar oluşturmaktadır. Yaşanan durum İzmir Körfezi gibi sığ ve su sirkülasyonunun az olduğu, dalga ve rüzgar etkisinin az görüldüğü bölgelerde, yüksek hava sıcaklıklarına bağlı olarak dönemsel dalgalanmalar şeklinde görülebilmektedir. İZSU Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve TÜBİTAK MAM uzmanları ile plankton türlerinden numuneler alarak gerekli incelemeleri yapmaktadır. Görülen planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır.”