Kosta Rika'da geçtiğimiz aylarda kayıtlara geçen bir timsah doğumu büyük bir yankı uyandırdı. Bu doğum aslında yankı uyandırma noktasında şaşırtıcı değildi. Çünkü bakire bir timsah, babaya ihtiyaç olmadan kendi kendisine doğrum yapmayı başarmıştı. Yapılan testler sonucunda da yavru timsah ile anne arasındaki benzerliğin 99.9 uyum gösterdiği tespit edildi.
RESMEN EN BÜYÜK KIYAMET ALAMETİ
Olayın yayılmasının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra bu olay, "Resmen en büyük kıyamet alameti" olarak değerlendirildi. Sosyal medya kullanıcıları "İşte kıyamet geliyor" yorumlarında bulundu. Çünkü dünyada ilk kez bir canlı babasız şekilde doğum yapmıştı. Ve bu insanlar tarafından bilimsel olarak kanıtlanmıştı.
YENİ GELİŞMELER YAŞANDI
İşte o babasız doğan yavru timsah hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Araştırmacılar, yavru timsah hakkında yaptıkları yeni araştırmanın sonuçlarını 12 saat önce tüm dünya ile paylaştı.
O HAYATTA KALAMADI AMA BUNDAN SONRAKİLER KALABİLİR
Sonuçlara göre geçtiğimiz aylarda dünyaya gelen yavru timsahın hayatta kalamadığı ancak bundan sonra doğacak yeni bir timsahın hayatta kalma oranının yüksek olduğu ifade edildi.
NESLİ TÜKENME ALTINDAKİ TÜRLER ARASINDA YER ALIYOR
Amerikan timsahı, IUCN'nin nesli tükenme tehlikesi altındaki türler Kırmızı Listesinde yer almaktadır, yani yumurtalarını canlı tutmanın herhangi bir yolunu bulmak, popülasyonu sürdürmek için gerekli olabilir.
Ancak esaret altında yumurtlamak timsahlar için, özellikle de eşi olmadan nadir olduğundan, pek çok hayvanat bahçesi görevlisi, hepsinin yaşayamaz olduğunu varsayarak yumurtaları çöpe atar.
YENİ TİMSAHLARIN ÖLÜ DOĞACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Araştırmacılar, "Bu nedenle bu bulgular, yumurtaların erkekler olmadığında [hatta] potansiyel canlılık açısından değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor" dedi.Euronews'e göre.
Yine de, bu fetüsün hayatta kalmaması, partenogenez yoluyla doğan tüm timsahların ölü doğacağı anlamına gelmez.
BAŞKA HAYVANLAR DA BU TARZ DOĞUM YAPABİLİR
Araştırmacılar, hindi, Kaliforniya kondoru, boa yılanı ve beyaz benekli bambu köpekbalıkları gibi türlerden örnekler de dahil olmak üzere bazı "partenojenlerin" yetişkinliğe ulaştığını belirtiyor.