Reyting uğruna şiddet normalleşiyor mu? KADEM YK Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu tv100'de anlattı
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 'Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve İzleyici Farkındalığı: Yerli Diziler Üzerine İnceleme' araştırmasının sonuçlarını paylaşarak 'Şiddete Seyirci Kalma' kampanyası başlattı. KADEM YK Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu detayları tv100'de anlattı.
Her geçen gün kadına şiddet katlanarak artıyor. Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 'Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve İzleyici Farkındalığı: Yerli Diziler Üzerine İnceleme' araştırmasının sonuçlarını paylaşarak 'Şiddete Seyirci Kalma' kampanyası başlattı.
KADEM YK Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu detayları tv100'de anlattı.
Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Şiddet çok katmanlı bir problem ve dünya tarihi kadar eski bir sorun. Toplumdaki güç dengesizlikleri ve adaletsizliklerin ortaya çıktığı bir alan. Şiddet genel olarak büyük bir sorun ama kadına yönelik şiddetin farklı parametreleri var. Kadın olmaktan dolayı, cinsiyetinden dolayı şiddete uğruyorlar. Kadınlar ev içinde daha çok şiddete uğruyor. En güvende olmaları gereken noktada şiddete uğruyorlar.Ve hemen seslerini duyuramıyorlar.Kadına yönelik şiddet ayrıca çalışılması gereken bir alan.
YERLİ DİZİLERDE YERSİZ ŞİDDET
Bu sene medyadaki şiddeti konuşmak istedik. Bu kapsamda 7 adete dijital platformlardan, 7 adet de tv dizilerden, yerli yapım 14 diziyi kadına yönelik şiddet bağlamında inceledik. Uzmanlarımız her sahneyi ayrı ayı inceledi. 327 bölüm izlediler. 3013 sahnede doğrudan kadına yönelik şiddet vardı. Tabi farklı şiddet türleri var. Ve bu dizilerde kadın sadece 4 sahnede kendini ifade edecek bir kamu mercii buluyor.
Dijital platformlarda şiddet çok daha yoğun işleniyor. Ve bu şiddeti yoğun olarak gördüm. Sözel, fiziksel, psikolojik olarak. Bütün şiddetin bir arada olduğu sahneler de gördük. Maalesef şiddet öğrenilen bir şey. Bu sahneleri izleyen bir çocuk, bir genç, bulunduğu alanlarda benzer hareketleri tekrarlıyor. Çocuk, gördüğü şeyi yüzde 70 oranında taklit ediyor.
Dizileri karakter bazında da inceledik. Kadın karakterler daha kötücül, ikincil, ara bozan gösterilirken, erkek karakterler daha iyi ve daha güçlü gösteriliyor.
Şiddetin çok fazla gösterilmesinin bunun kanıksanmasını sağladığını söyleyen Gümrükçüoğlu " Bunu çok gösterdiğimiz normalleşiyor ve kendi hayatlarında yapmaya devam ediyorlar. Kötünün kaybetmesi gerekiyor ki, gerçek dünyadaki çocukların ve gençlerin adalete olan güvenleri tazelensin." dedi.