Rus ordusuna başkaldırmıştı! Wagner lideri Prigojin ilk kez konuştu: Tarih verdi

Rus ordusuna başkaldıran paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, “Rus askerlerinin kanını dökmemek için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz. 1 Temmuz itibariyle Wagner varlığına son verecek” ifadelerini kullandı.

Rus ordusuna başkaldırmıştı! Wagner lideri Prigojin ilk kez konuştu: Tarih verdi

Rusya'da

paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin giriştiği isyan hareketini sonlandırmasının ardından açıklamalarda bulundu. Yevgeni Prigojin, Rusya'nın önderliğini hiçbir zaman devirmeyi hedeflemediklerini ifade ettikten sonra, "Amacımız Wagner'in yok olmasını önlemekti. Yürüyüşümüze adaletsizlik nedeniyle başladık. Hiç saldırganlık göstermedik ama füzelerle ve helikopterle vurulduk. Bizi tetikleyen buydu" dedi. 

"RUS HAVACILIĞINI VURMAK ZORUNDA KALMAKTAN PİŞMANLIK DUYUYORUZ"
Putin'in aşçısı lakaplı Prigojin, Telegram'dan yaptığı açıklamalarda "Rus askerlerinin kanını dökmemek için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz. Özel askeri operasyon sırasında hata yapanlardan hesap sormak istedik. Bu durum Rusya'daki ciddi güvenlik sorunlarını gösterdi." ifadelerine yer verdi.

"WAGNER GRUBU 1 TEMMUZ İTİBARİYLE DAĞILACAK"
Wagner grubunun geleceğiyle ilgili Prigojin "1 Temmuz itibariyle Wagner varlığına son verecek" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı isyandan önce çıkardığı kararla, savaşçı grupların 1 Temmuz'a kadar ordu bünyesine sözleşmeli asker sıfatıyla katılmasını istemişti. 

NE OLMUŞTU?
Ukrayna Savaşı'nda aktif görev alan Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeniy Prigojin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçladı ve "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" dedi. Prigojin'in Rus ordusunu Wagner'e karşı direnç göstermemeye çağırması sonrası Kremlin harekete geçti. Wagner'in birçok merkezine baskın düzenlenirken, Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini iddia etti.

Konuya ilişkin halka seslenen Rusya Devlet Başkanı Putin Wagner krizini toplumu bölme girişimi ve halkın sırtından vurulması olarak nitelendirerek "Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız" dedi ve şu an karşımızda olan herkes haindir" diye ekledi. Wagner'in kurucusu Prigojin ise "Hiçbir Wagner savaşçısı kendisini suçlu görerek devlet başkanı veya FSB'nin talebiyle teslim olmak niyetinde değil. Vatana ihanet hususunda Putin tamamen yanılıyor. Biz vatanseveriz. Savaştık ve savaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Wagner'in Putin yönetimine isyanı sonrası gerilim sürerken, Rusya Wagner konvoylarına müdahaleye başladı. Reuters, Voronej'de Wagner'e helikopterden ateş açıldığını belirtti. AFP’nin haberine göre, Belarus lideri Lukashenko, Prigojin ile Wagner birliklerinin hareketini durdurmak için görüştüğünü ve Prigojin'in Wagner askerlerini durdurmayı kabul ettiğini söyledi. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıkladı. Reuters, Kremlin ile anlaşma sağlayan Wagner güçleri, Rostov'dan çekilmeye başladığını duyurdu.