Rus sözcü Türkiye-Suriye normalleşme ilişkilerini değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik son gelişmeleri değerlendirdi. Normalleşme adımlarının memnuniyet verici olduğunu belirten Zakharova, “İlişkilerin normalleştirilmesi, bölgesel güvenliğin artırılması açısından hayati önem taşıyor” dedi.

Rus sözcü Türkiye-Suriye normalleşme ilişkilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ile normalleşmeye yönelik somut adımlar yakın” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamanın ardından Rusya’dan destek mesajı gecikmedi. Zakharova, “Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere Türkiye’den, Suriye ile ilişkileri normalleştirmeye hazır olduklarına dair sinyaller var” ifadelerini kullandı.

“Ortaklarımızı mümkün olan tüm yollarla temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz” diyen Zakharova, gelinen noktanın önemine dikkat çekti. “Bu eğilimi memnuniyetle karşılıyoruz ve her iki tarafın da bu yönde pratik adımlar atacağından eminiz” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Astana Formülü’ne de işaret etti. Suriye’de barışçıl bir çözüm geliştirilmesinde etkili tek uluslararası mekanizma olduğunu savunan Zakharova, “Türk ortaklarımızla yakın iş birliğimizi, Astana Formülü’ne uygun şekilde sürdürme kararlılığındayız” dedi.

Zakharova, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı ve “Bu, Suriye’de kapsamlı bir çözüme ulaşılması ve bölgesel güvenliğin artırılması açısından hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.