Omsk Devlet Pedagoji Üniversitesi'nden arkeologlar, buluntuyu, güneybatı Sibirya'nın Omsk bölgesinde, Novopokrovka köyü yakınlarındaki iki Sargat kültürü mezar höyüğünde yaklaşık bir ay süren kazılardan sonra buldular. Höyükler MÖ 7. ila 5. yüzyıllara kadar uzanıyor
YAĞMALANMAMIŞ BİR MEZAR KALDI
Mezar höyüklerinden birinin altında iki mezar çukuru buldular ve alışılmadık bir şekilde biri yağmalanmamıştı, yani cenaze töreninden bu yana mezara dokunulmamıştı. Kazıda bulunan diğer mezar çukurları soyulmuştu, yani değerli buluntuların çoğu gitmişti.
Omsk Devlet Pedagoji Üniversitesi Arkeoloji ve Etnografya Müzesi müdürü Maxim Grachev yaptığı açıklamada, yağmalanmamış mezarın çok nadir olduğunu söyledi. Mezarın bir kadın veya gence ait olduğu sanılıyor. Mezar rahatsız edilmediğinden, arkeologlar gömüyü tam olarak değerlendirebildiler ve onlara zamanın cenaze uygulamaları hakkında değerli bilgiler verdi.
"OLDUKÇA ENDER BİR BULGU"
"Bazı takılar ve cam boncuklardan oluşan bir kolye kalıntısı bulabildik. Keçe battaniye kalıntıları da bulduk. Bu, Sargat arkeoloji kültürü için oldukça ender bulunan bir bulgu."
Yağmalanan mezarda insan kemikleri ve bir seramik kap bulundu. Alanlarla ilgili araştırmalar devam ediyor ve arkeologlar çalışmalarını bu hafta tamamlamayı planlıyorlar. Kazılara üniversite öğrencilerinin yanı sıra toprak bilimciler ve jeokimyacılar da katıldı.
Sargat kültürü, Rusya ve Kazakistan'da Tobol ve İrtiş nehirleri arasında yayılmıştır. İnsanlar, tencere ve silahlar da dahil olmak üzere toplumdaki statülerini yansıtan nesnelerle gömüldü.