Saç derisinde görülen kepekler, pek çok sebeple oluşmuş olabilir. Mevsimsel değişiklikler, şehir değişikliği sebebiyle kullanılan suyun sertliği, şampuan değişimi gibi... Ancak kepek her zaman bu kadar basit sebeplerle meydana gelmeyebiliyor. Kepeğin daha büyük sağlık sorunlarının işareti olduğu ortaya çıktı.
Saçlardaki kepek problemi, çoğu zaman geçici sebeplerle yaşanabiliyor. Bu sebeplerle oluştuğunda kolayca kepek sorunundan kurtulmak mümkün oluyor. Ancak saç derisinde oluşan kepeğin, parkinson hastalığının da habercisi olabileceği ortaya çıktı.
Parkinson hastalığı, genel olarak beyin hücrelerinin bozulmasıyla ortaya çıkar. Hareketler yavaşlama, günlük temel ihtiyaçları yaparken bir zorluk yaşanmasına sebebiyet verebilen bu hastalık, kişinin tüm yaşamını da etkiliyor. Parkinson tedavisinde erken teşhis ve doğru tedavi oldukça önemlidir.
Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin bozulması üzerine ortaya çıkar. Kişinin günlük yaşamını büyük oranda etkileyen bu hastalık, hareketlerin yavaşlmasına, temel ihtiyaçlarını giderme de zorlanmaya sebep olur. Parkinson tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Hastalık genelde yaşlı bireylerde görülürken, gençleri de etkisi altına alabiliyor. Araştırmalar sonucunda, hastalığa yakalanan kişilerde 'inatçı kepek' sorunu yaşanabiliyor.
Kafa derisinde yaşanan kepek sorununun sebebi tam olarak bilinmiyor. Bu hastalığın gelişimi, seboreik dermatitin (SD) başlamasıyla bağlantılı olduğu öne sürülüyor. Yapılan bir çalışma, ciddi hareket semptromları olan kişiler arasında SD'nin yaygın olduğu belirlendi.
SD, genel olarak kafa derisi olumsuz etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığı olarak karşılıyor. Parkinson hastalığına sahip kişilerin, pek çoğu kafa derisi problemi yaşamaktadır. Mayo Clinic, iltihaplı kırmızı deri, pullu yamalar ve inatçı kepek olduğunu açıklıyor.
Sağlık kurumu; “Genellikle yüz, burun yanları, kaşlar, kulaklar, göz kapakları ve göğüs gibi vücudun yağlı bölgelerini etkiler. Pek çok laboratuvar çalışmasına göre, cilt durumunun Parkinson hastalığı olan hastaların yüzde 19 ila 59’unu etkilediği düşünülmektedir. SD alan Parkinson hastalarının kabaca yüzde 88’i yüzlerinde SD yaşarken, yüzde 70’i kafa derisi sorunları yaşıyor.”
Parkinson hastalığı sebebiyle derideki doğal mikroorganizmaların bozulduğu öne sürülürken, yapılan başka bir deneyde, parkinson hastalarında yüksek maya yoğunluğu olduğu ve bu kişilerin yaşayabileceği farklı semptomlar da olduğu belirtiliyor.
Bu belirtiler, aşırı terleme (hiperhidroz), yeterince terlememe (hipohidroz) olarak hastaların karşısına çıkıyor.