Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? tv100 ekranlarında Cansu Canan uzman isme sordu! Nelere dikkat edilmeli?

tv100 ekranlarının sevilen programı Cansu Canan ile Hayata Dair programında gündeme dair konular konuşulmaya devam ediyor. Son günlerde kamuoyunda büyük bir tartışma konusu olan hileli gıdalar konusu sıcaklığını korurken, Cansu Canan ile Hayata Dair programına konuk olan Beslenme Uzmanı Ersin sahte zeytin ve zeytinyağının nasıl anlaşılacağı anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada hilenin önüne geçmek için denetimlerini sıklaştırdı. Her gün tüketiciyi yanıltan ve insan sağlığını tehlikeye sokan gıdaları paylaşan bakanlık, firmaları ifşa etmeye devam ediyor.

ZEYTİNYAĞININ İÇİNDE YAĞDAN BAŞKA HER ŞEY VAR

Geçtiğimiz günlerdeki testlerde zeytinyağları incelendi ve yapılan çalışmada zeytinyağının içinde kullanımına izin verilmeyen boyalar ve tohum yağlarının karıştırıldığı ortaya çıktı.

Bakanlık zeytin ve zeytinyağında hile yapan 45 firmayı tek tek ifşa etti.

Peki, tüketiciler ürünleri satın alırken nelere dikkat etmeli?

İşte  Beslenme Uzmanı Ersin Özdemir'in Cansu Canan ile Hayata Dair programındaki açıklamaları... 

Özdemir, programda sahte zeytin ve zeytinyağının nasıl anlaşılacağını tek tek anlattı.

"ZEYTİNİN ÇEKİRDEĞİNİN RENGİNE BAKILMALI"

"Pratik bir şekilde raflardaki etiket okumayla birlikte bunların önüne geçebiliriz" ifadelerini kullanan Özdemir zeytinin çekirdeğinin rengine bakılması gerektiğini söyledi.

 "Zeytinin iyi veya kötü olduğunu ayırma noktamız zeytinin çekirdeğinin mor veya morumsu olması gerekiyor." dedi. 

Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? tv100 ekranlarında Cansu Canan uzman isme sordu! Nelere dikkat edilmeli? - Resim : 1

"ZEYTİNİ TATMAMIZIN ANA NEDENİ ÇEKİRDEĞİN RENGİNE BAKMAKTIR"

"Marketten zeytin alırken tatmamızın ana nedeni çekirdeğin rengine bakmaktır. Zeytinin yenebilir bir kıvama gelmesi için 6 fermente bir şekilde beklemesi gerekir. Ancak fırsatçılar daha hızlı para kazanmak için fermantasyonu hızlandıracak katkı maddeleri ilave ediyor. En pratik test zeytinin çekirdeğinin rengine bakmak."

"HAKİKİ ZEYTİNYAĞI BOĞAZI ACITIR"

Yağın içerisine tohum yağları karıştırılıyor. Riviera zeytin yağları daha çok içerisine katkı maddeleri katılarak önümüze geliyor. Hakiki zeytinyağı meyve gibi kokar. Hakiki zeytinyağı boğazı hafif acıtır, acımtırak bir tadı vardır. Zeytinyağı alırken mümkünse cam kapları tercih etmemiz gerekiyor. Mümkünse kahverengi ve siyah kaplarda olsun.

Hakiki zeytinyağını suya döktüğümüzde suyun üzerine çıkması lazım ve baloncuk oluşturması gerekiyor. Sahte zeytinyağı ise suyun yüzeyine çıkmaz ve baloncuk çıkarmaz. Tuz ruhu koyarsanız suyun içerisine o zeytinyağı pembeleşiyorsa o sahtedir." ifadelerini kullandı.