Salvator Mundi bulundu
Leonardo Da Vinci'nin en önemli eserleri arasında yer alan Salvator Mundi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın trilyonluk yatından çıktı. Salvatore Mundi, Kasım 2017'de 350 milyon sterline (Yaklaşık 256 trilyon) satılmıştı.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 2017'de New York'ta düzenlenen müzayedede Leonardo Da Vinci'nin 'Salvatore Mundi' isimli başyapıt tablosunu satın almıştı. Tabloyu satın almasının sebebi olarak Louvre Abu Dabi Müzesi'nde sergilemek olduğu düşünülüyordu ancak bu hiç gerçekleşmedi. Tablo tamamen ortadan kayboldu. Kimse bir daha görmedi. Ta ki, bugüne kadar. O tablo, Selman'ın Rus vodka kralından 400 milyon sterline satın aldığı dünyanın en süper yatlarından biri olan Serene'de ortaya çıktı. Tablonun Selman'ın kaldığı odanın duvarında olduğu bildirildi.
İki yıl önce rekor kıran bir satın alma işleminden sonra görüntüden kaybolarak sanat dünyasını şaşırtan müzayedede satılan en pahalı resmin, Suudi Arabistan'ın cetvelinin 400 milyon sterlinlik süperyatında asılı olduğu bildirildi.
İddiayı ortaya atan ArtNet News’in bir sanat uzmanına göre, tablo şu anda Serene'nin bir duvarında asılı duruyor. Bir gece yarısı aniden Selman'ın uçağı ile tabloyu süper yatına taşıttığı söyleniyor.
1500'lerin başında Rönesans ustası Leonardo da Vinci'nin atölyesinde, İsa'nın dünyayı kurtarıcı olarak tasvir ettiği Salvator Mundi, gerçekte tüm Leonardo'nun eserinin kendisi ateşli bir konu olmasına rağmen boyandı.
Değeri 45 sterlindi
Bundan 60 yıl kadar önce bulunduğu kişinin bir kenarda unuttuğu tablo 45 sterline satıldı. Ardından 2005 yılında New York'ta sadece 10 bin dolar karşılığında bir kez daha satıldı. 2008 yılında yapılan incelemeler sonucunda Leonardo Da Vinci'ye ait olduğu ortaya çıktı. İşte o zaman tablonun aslında ne kadar değerli olduğu anlaşıldı. Leonardo Da Vinci'nin ustalık eseri olarak görülen tablo, son olarak New York'ta müzayedede satışa çıkarıldı ve Selman tablonun sahibi oldu.
Tablo hakkında şüpheler de var
Bazı uzmanlar tablonun Leonardo Da Vinci'nin atölyesinden çıkmış olsa dahi, sanatçıya değil çıraklarından birine ait olduğu ileri sürüyor. Bazı boyamaların Leonardo Da Vinci'nin tarzına tam olarak denk gelmediğini iddia eden uzmanlar, daha detaylı bir inceleme yapılmasını istiyor. Bir Fransız uzman olan Jacques Franck, Louvre personelinin 'Salvator Mundi'nin Leonardo Da Vinci'nin olmadığını bildiğini iddia ediyor. Oxford Üniversitesi'nden Leonardo Da Vinci uzmanı olan Matthew Landrus, Salvatore Mundi'nin da Vinci'nin asistanı Bernardino Luini'nin eseri olduğunu öne sürüyor.
Türkiye Muhammed bin Selman'ı yakından tanıyor
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Türkiye'de de yakından tanınan bir isim. Süper yatları ve sanata düşkünlüğü ile olmasa da Türkiye onu azmettiricisi olduğu düşünülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan ötürü iyi biliyor.
İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda önce boğularak öldürülen ardından cesedi parçalara ayırılarak yok edilen Cemal Kaşıkçı cinayeti tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Kraliyet ailesi tüm suçlamaları reddederken olayın araştırılacağına dair sözler vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye topraklarında yaşanan bu olayın Türkiye tarafından araştırılmasına ısrarcı olmuştu.
Suudi Prens'in bilinen ilk gizli cinayeti Cemal Kaşıkçı değil. Selman daha önce de kendisine muhalif olan isimleri ortadan kaldırmıştı. Suudi yetkililer yaptıkları araştırmaların sonucunda bir kaç göstermelik cezanın haricinde herhangi ciddi bir yaptırım uygulamadı.
Veliaht Prens, Cemal Kaşıkçı cinayetinin sonrasında sarsılan imajını düzeltebilmek için milyarlarca liralık harcama yaptı. Selman'ın Trump ve ailesi ile yakın ilişkide olduğu en bilinen konular arasında. Trump, cinayetin sonrasında ortalama açıklamalar yaparken, senatonun baskısı ile ciddi açıklamalar yapmak zorunda kalmıştı.