Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak, Edirne, Kırıkkale’de kış günleri ortaya çıkıyor! Bu cevabı vermeyeni tarakla öldürüyor
Türkiye'de kültürel olarak sıklıkla bilinen yaratıklardan birinin de "Karakoncolos" olduğuna inanılıyor. Karadeniz ve Trakya bölgesinde hayli tanınan bu yaratığın özellikleri kış günleri ortaya çıktığı ve sorularına içinde "kara" cevabını vermeyenleri tarakla öldürdüğü rivayet ediliyor.
Geniş bir coğrafyaya yayılan Türkiye'de halk arasında çok sayıda inanış var. Bu inanışlardan biri de "Karakoncolos" olarak bilinen yaratık. Daha çok Trakya ve Karadeniz bölgesinde bilinen bu yaratık, ilginç özellikleriyle dikkat çekiyor.
Efsaneye göre yaratık kara renkte ve çok çirkin. Karakoncolos maymun, kedi veya çocuk büyüklüğünde. Aslında pek zararlı olmadığı halde görüntüsü insanlarda paniğe neden oluyor. Kürklü olarak betimlenir ve geceleri gezer. Bulgar kültürünün Türk tarihiyle olan ortak kökeni sonucu Bulgar halk edebiyatında "Karakonjul" adıyla yer alır.
BU YANITI VERMENİZ GEREKİYOR
Kara kelimesi geceyle ilişkili olarak değerlendirilir. Zemheride (kışın en soğuk zamanı) sokaklarda dolaşır, rastladığına "Nereden geliyorsun, Nereye gidiyorsun? gibi sorular sorar. Verilecek yanıtların içinde mutlaka "kara" kelimesi olmalıdır (Karasu'dan geliyorum, Karakışla'ya gidiyorum gibi).
ÖLDÜRECEĞİ KİŞİYİ TARAKLA ÖLDÜRÜYOR
Böyle yapılmadığında Karakoncolos elindeki kocaman bir tarakla vurarak karşısındaki insanı yaralar, hatta öldürür. Kendisinden korunmak için kış günleri evlerdeki taraklar ortada bırakılmaz, saklanır.
Türk mitolojisinde, Karakoncolos, 'kara renkte ve çirkin olarak tasarımlanan bir umacı, bir kötülük cini'dir. Özellikle Kuzeydoğu Anadolu Türk kültüründe yer etmiş ve Bulgar folkloründe de rastlanan bir yaratıktır. Bir tür öcüyü andıran karakoncolos pek dehşetengiz sayılmaz ve zararsız olduğuna inanılır.