Yurdumuzda son günlerde ayılardan gelen haberler git gide artmaya başladı. Yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar şehir merkezlerinde görüntülenmeye başlayınca Türk araştırmacılar olaya el attı.
ÇOK AĞIR SONUÇLAR DOĞURABİLİRLER
Ormanda yiyecek bulmakta zorlanan ayılar şehir merkezlerine kadar inerek insanların artıkları ile beslenirken, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Cihan doğaya büyük katkıları olan ayıların kolay eriştiği yiyeceklere alışmalarının çok ağır sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
EVLERİN DİBİNE KADAR GELDİLER! ACİL ÖNLEM ŞART
Ayılar Samsun, Tokat ve Trabzon, Giresun hatta Ordu’da evlerin dibine kadar gelmeye başlamışlardı. Türk araştırmacılar hayvanların yiyecek arayışında oldukları için geldiklerini belirterek 'acil önlem' alınmalı diye duyurdu.
Ayıların yiyecek bulmak için ormanlarda uzun mesafeler kat ettiğini belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Cihan, ayıların zeki bir hayvan olduğunu belirterek, insanların yaşadığı alanlarda kolay yiyecek bulmaya alışacaklarını ve bunun sonuncunda doğadaki ekosistemin zarar görebileceğini ifade etti. Ayıların doğal alanlarında yedikleri meyvelerin tohumlarını sindiremeyerek dışkı yoluyla birçok bitki yetişmesine katkı sağladıklarını söyleyen Cihan, “Ayıların doğaya karşı çok büyük görevleri var.
"LEŞLERİ DAHA KOLAY ŞEKİLDE YİYEBİLİRLER"
Çok zeki hayvanlardır, bağırsakları kısadır, böylece doğada yedikleri meyvelerin tohumlarını sindiremezler. Uzun mesafe kat ederek tohumları dışkı yoluyla toprağa bırakırlar. Doğada ormanı şekillendiren ve zenginleştiren ayılardır. Besinlerin yüzde 90 ila 95’ini yeşillikler ve meyveler oluşturur. Kış uykusundan uyanan ayılar genelde otlar. Diğer besinleri ormandaki leşlerdir. Leşleri daha kolay bir şekilde yiyebilirler. Bu şekilde ormanlarımızı da temizlemiş olurlar” şeklinde konuştu.
"AYILAR VAHŞİ HAYVANLARDIR"
Ayıların doğal ortamlarının birçok nedenden dolayı tahrip edildiğini ve yiyecek bulamadığı için mecburiyetten şehre indiğini söyleyen Cihan, “Ayılar vahşi hayvanlardır. Vahşi hayvanların hangisi olursa olsun evcilleştirilmemesi gerekir. Onlar doğaya, vahşi yaşama ait hayvanlardır. Bu onların suçu değil, insanoğlunun suçu.
Alanlarının tahrip edilmesi, insanların bir şekilde onların bölgelerinde olması nedeniyle doğal yiyeceklerini bulamayınca mecburen daha kolay olan insanların çöp kutularına veya etrafa bıraktığı yiyecekleri tüketebilmek amacıyla geliyorlar. Koku duyuları çok gelişmiştir ayıların, kilometrelerce öteden bir yiyeceğin kokusunu alabilir. Bu yiyecekte insanların yaşadığı yerde varsa mecburen gelecektir. Aç bir ayı yavrularını veya kendini doyurmak için mutlaka bu riski alacaktır” dedi.
"ACİL ÖNLEM ALINARAK İNSANLARIN EĞİTİLMESİ LAZIM"
Ayıların kolay yiyecek erişimine alışmaması için alınabilecek önlemleri sıralayan Cihan, “Ayılara karşı korumalı çöp konteynırı olması gerekiyor. Milli parklarda kullanılan çöp kutularının genelde ağzı açık ve hayvan kolaya zaten alışmış oluyor. Ayılara karşı üretilmiş çöp konteynırları bulunuyor. Ayı popülasyonun bulunduğu bölgelerde bu tarz çöp konteynırları bulunması gerekiyor. İnsanların ayı popülasyonu olan bölgede, piknik yaptığı bölgede bu konteynırların bulunması gerekiyor ve insanların eğitilmesi gerekiyor.
Bu eğitim çalışmalarının bir an önce başlaması gerekiyor. Yetkili kişilerce milli parklar gibi bölgelerde eğitim broşürleri oluşturulup, vatandaşlara uyarılarda bulunulması gerekiyor. Ayı popülasyonu olan bölgelerde bulunmamaları gerektiğini, yiyeceklerini nasıl saklamaları gerektiğini öğretmeleri gerekiyor. Bu tarz bilgilendirmelerin yapılması çok önemli. İnsanlar eğitilmeden bu sorunlar devam edecektir” şeklinde konuştu.