Samsun'a bağlı Ladik ilçesinde bulunan Ladik Gölü'ndeki son manzara, Türkiye'nin durumunu çok net bir şekilde özetledi. O tabloyu görenler anladı. Ladik ilçesinde hava sıcaklığı, sıfırın altında 4 dereceye kadar düştü.
YAZ AYLARINDA 70 SANTİMETREYE KADAR DÜŞÜYORDU
Yüzen adaları olan, turna balığına ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan 870 hektarlık Ladik Gölü'nün kıyıya yakın yüzeyi buzla kaplandı. Buz üstünde biriken karın kalınlığı ise yaklaşık 20 santimetreye ulaştı. Yaz aylarında 70 santimetreye kadar düşen gölün su seviyesi kar yağışının etkisiyle yükseldi.
TAMAMEN BEYAZA BÜRÜNDÜ
Yağışın ardından göldeki yüzen adacıklar da tamamen beyaza büründü. Karla güzel görüntü oluşturan Ladik Gölü, dronla görüntülendi.
ENDEMİK TÜRLER VAR
Ladik Belediye Başkanı Adnan Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün üzerinde yüzen adacıkların olduğunu dile getirerek, "Çevresinde endemik bitki türleri, kuş türleri ve turna balığı var."
BUZ KALINLIĞI 50 SANTİMETREYE KADAR ULAŞIYORDU
"Kış göle ayrı bir güzellik katıyor. Daha soğuk günlerde göl tamamen donuyor. Dedelerimiz, eskiden gölün yüzeyinde buzun 50 santimetreye ulaştığını ve karşı köylere buzun üzerinde yürüyerek geçtiklerini bize anlatırdı."
HERKES GÖRMELİ
"Bu doğal güzelliği herkesin görmesini isteriz. Gölün çevresinde belediyemize ait bungalov evlerimiz var." diye konuştu.
LADİK GÖLÜ
Ladik Gölü, Samsun'un Ladik ilçe merkezinin doğusunda bulunan ve 870 hektarlık alana sahip olan bir göl. Ladik Gölü, üzerinde yüzen adacıklarıyla ünlüdür. Etrafı dağ ve orman manzarası ile çevrilidir.
YÖREDEKİ YAŞAMI SON DERECE ETKİLEMEKTEDİR
Turna balığı, tatlısu levreği, tahta balığı, sazan, kızılkanat gibi balık türlerinin yaşaması nedeniyle ilçedeki balıkçılık sektörü ve balıkçılık turizmi, bu yöredeki yaşamı son derece etkilemektedir. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Burada su kayağı, sörf, yelkenli yarışı gibi sportif faaliyetleri yapmak da mümkündür. Bu özellikleriyle göl, ilçe turizmine hizmet etmektedir.
HEM YAŞIYORLAR HEM ÜRÜYORLAR
Ladik Gölünde yaşamakta olan başlıca balık türleri; Turna Balığı, Geceğan, Tahta Balığı, Sazan, Kızıl Kanat, Tatlı Su Istakozu. Doğal Güzelliklerinin yanı sıra içerisinde barındırdığı balıkların yanında bu bölgede tatlı su ıstakozu da bulunmaktadır. Gölde sadece suda yaşayan canlılar değil aynı zamanda, 1997 yılında yapılan kuş gözlem gezisi sonuçlarına göre, Ladik Gölünde çok sayıda kuş türünün de yaşadığı ve ürediği tespit edilmiştir.
BÖLGEDE GÖZLENMİŞ TÜRLER
Ladik Gölü civarında gözlenmiş ve bölgede üremesi olası olan diğer türler ise Kaya Güvercini, Tepeli Toygar, Tarlakuşu, Kızıl Sırtlı Örümcekkuşu ve Boğmaklı Ardıçtır.
ÖNEMLİ KUŞ ALANI
Göl, barındırdığı su kuşu populasyonları nedeniyle Önemli Kuş Alanı (ÖKA) olarak değerlendirilebilir. Bölge özellikle üreyen balıkçıl populasyonları açısından incelenmelidir.