Saray inşası vaadiyle başlayan Dubai sarmalına birçok Türk iş insanı takıldı! Milyonluk vurgunda akıl almaz iddialar!

Dubai merkezli dolandırıcılık olayında Türk iş insanlarının Dubai’ye götürülerek dolandırıldığı ortaya çıktı. Birçok kişinin mağdur edildiği Dubai ağı, iş insanı Mehmet Fırat’ın dolandırıldığını anlamasıyla ifşa oldu. Söz konusu dolandırıcılık olayındaki çeteye ilişkin kan donduran iddialar, şikayet dilekçesine girdi. tv100.com editörü Kardelen İnce'nin özel haberi...

Saray inşası vaadiyle başlayan Dubai sarmalına birçok Türk iş insanı takıldı! Milyonluk vurgunda akıl almaz iddialar!

Türk iş insanları son yıllarda yeni yatırımlar için Mısır, Bulgaristan, BAE, Katar gibi ülkelere yöneldi.

İş dünyasının yurt dışına yönelişini gören çeteler ise yurt dışındaki bir takım kişilerle birlikte yatırım vaadinde bulunup, iş insanlarını dolandırıcılık ağına düşürdüler.

MİLYONLARI BULAN VURGUN

İnşaat alanlarında faaliyet gösteren şirket sahibi Mehmet Fırat iddiaya göre; Dubai’de saray inşası ve pot yapımı vaadiyle 2023 yılının Şubat ayında başlayan ‘Dubai tezgahında’ dolandırıldı. Fırat’ın dolandırılmasının ardından aynı kişilerin Türkiye’deki birçok iş insanını dolandırdığı ve bu kişiler üzerinden milyon dolarları bulan vurgun yapıldığı iddia edildi.

DUBAİ’DE İNŞAAT İŞİ VAADİYLE BAŞLAYAN TEZGAH!

İnşaat sektöründeki Türk vatandaşı mimar B. B. A., vasıtasıyla şüpheli M. S. Ş., ve N. B., ile tanıştırılan Mehmet Fırat, ısrarla Dubai’deki inşaat ve cam evlerin yapımını üstlenmesi için 2023 yılının Mart ayında Dubai’ye davet edildi. Dubai’deki ilk toplantıda iş insanı Mehmet Fırat’a BAE’de bir meclis binası olduğundan ve burada bir melek yatırımcısının bulunduğu bilgisi verildi. Ardından şüpheli M.S.Ş., iş insanı Mehmet Fırat’tan 1500 adet pot alacağını ve bölgedeki bir saray yapımı için kendisiyle anlaşılacağı, önümüzdeki 10 yıl içinde birçok yapım işinde kendisiyle çalışılacağı vaadinde bulundu.

Bu projeler kapsamında şüpheli N.B. tarafından Mehmet Fırat’ın Dubai’de şirket kurması şart koşuldu. İş insanı Mehmet Fırat Dubai dönüşü sonrasında arkadaşı olan bir başka iş insanı H.D. ile proje konusunda konuştu ve bir sonraki Dubai ziyaretini ikili birlikte gerçekleştirdi.

DOSYANIN KİLİT İSMİ: BAE'DEKİ TİCARET ODASI BAŞKANI

Dolandırıcı çetesinin mağdurlarla ilk teması ettiği kişi olan şüpheli N.B., bu ziyarette ikiliye ortağı olduğunu söylediği; Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir şehrinin Ticaret Odası Başkanı M. A. A. M.’nın çiftliğine götürdü ve Ticaret Odası Başkanı da ikilinin ziyaretine eşlik etti. İkinci görüşmeden sonra Mehmet Fırat şirket kurmaya ikna edildi ve kendisine 2 adet ofis kiralanacağı vaadinde bulunuldu.

Öte yandan iddiaya göre; N.B. ile şirket ortağı olan Ticaret Odası Başkanı M.A.A.M, bu gerekçeyle dolandırdıkları mağdurlarda güven kazandılar.

ŞİRKET KURMA BAHANESİYLE HAYATINI KARARTTILAR

Şüpheliler Mehmet Fırat’tan Dubai’de şirket kurmasını isteyerek, prosedürlerde kolaylık sağlanacağı, kendilerine bir nevi danışmanlık yapacakları gerekçesiyle 100 bin dolarlık para talebinde bulundu. İş insanı Mehmet Fırat söz konusu paranın 42 bin dolarlık kısmını Mimar B. B. A., şahitliğinde nakit teslim ederken, paranın kalanının video kaydı alarak N. B.’nin yönlendirmesiyle N. S., adlı kişiye havale yoluyla gönderdi.

Ödemenin yapılmasından sonra şüpheli N.B., ile iş insanı Mehmet Fırat 2 adet sözleşme imzaladı. Sözleşmeler imzalandıktan sonra Mehmet Fırat şirketin personel organizasyonlarına başladı ve 39 milyon dolarlık maliyetle lanse edilen saray yapımı projesi için kendisinden istenen 39 bin dolarlık ilk cam üretimini gerçekleştirmeye başladı.

 ‘ŞEYH YAKINLARI’ İLE BAŞLADI, SARAY İNŞASI İLE DEVAM ETTİLER

Mehmet Fırat BAE’ye 10-15 kişilik bir mimar-mühendis grubuyla sürekli gitmeye, işleri hızlandırmaya başladı ancak şüpheli N.B., mayıs ayında başlanacak söz konusu projeyi önce haziran sonra da temmuz ayına erteledi.

BÜYÜK BALIKLA AVLADILAR!

İddiaya göre; çetenin büyük balık olarak sunduğu, ‘’şeyh yakınları var, ihale sizin’’ diyerek güven oluşturduğu ‘’saray inşası’’ projesine gelinmeden ilk etapta ertelenen küçük projenin aksamasıyla Mehmet Fırat şüphelenmeye başladı.

 KİRALANAN EVDE DE DOLANDIRILDI

2023 yılının Nisan ayında BAE’ye giden Mehmet Fırat’ı N. B., karşıladı ve şirketin kuruluş aşamasının bittiğini söyleyerek, iş insanına kimlik ve oturum izni çıkarılması gerektiğini söyledi. BAE’de N.B., tarafından bir emlakçıya götürülen Mehmet Fırat bu kez de ev kiralama yalanıyla dolandırıldı.

Emlakçıyla işbirliği içinde olduğu anlaşılan N.B.’nin, iddiaya göre Mehmet Fırat’ın ödediği parayı ev sahibine vermediği ve kiralanan evin sahibine farklı imzalarla hazırlanmış, 3 adet çek verdiği anlaşıldı.

Ayrıca iddia edilene göre; Mehmet Fırat'ın kan ve parmak izi örnekleri hukuka aykırı bir şekilde alınarak pasaport düzenlemesi gibi birtakım yasa dışı işlerde kullanıldı.

EV İLE BAŞLADI ARABA İLE DEVAM ETTİ

BAE’de kurulan şirket için bir de Mehmet Fırat’a araba satın alınması gerektiğini ifade eden N.B., BMW 740 model bir araba için Mehmet Fırat’a 10 bin dirhem (yaklaşık 95 bin Türk Lirası) kapora ödeterek, kredi çekip arabayı alması gerektiği söyledi ancak söz konusu araba Mehmet Fırat’a teslim edilmedi.

Söz konusu çete, iş insanlarının her endişesinde söz konusu ticaret odası başkanı M. A. A. M. adlı kişinin ismini söyleyerek güven sağladı.

SAHTE KREDİ BAŞVURUSU

Dolandırıcılık ağına düşen Mehmet Fırat’ın yaşanan olayı anlaması ise bankaya gitmesi ile oldu. Bankaya bilgi almak üzerine giden Mehmet Fırat, kendisinin haberi olmadan N. B. tarafından adına 7 milyon dirhemlik (65 milyon, 300 bin TL ) kredi başvurusu yapıldığını öğrendi.

Söz konusu gelişmeler üzerine Türkiye’ye dönen Mehmet Fırat’ın arkadaşı iş insanı H. D.’nin bir otel yapımı için imzaladığı 19 milyon dolarlık sözleşmenin de yürürlüğe konmadığını anlayınca ikili dolandırıldığını anladı.

BANKA YÖNETİMİ TİCARET ODASI BAŞKANINA AİT ÇIKTI!

Bu süreçte iş insanlarına gezdirilen kulelerdeki ofislerin ve söz konusu usulsüz kredi başvurusunun yapıldığı Dubai'deki uluslararası bankanın yönetiminin de söz konusu ticaret odası başkanına ait olduğunu öğrendiler.

Bu süreçten sonra N.B. ile iletişim kurmaya çalışan Mehmet Fırat, 2023 yılının Kasım ayında gittiği BAE havalimanında gözaltına alındı.

GÖZALTINDA ŞANTAJ!

N.B., tarafından ‘’BAE’nin yetkili makamları nezdinde hakaret suçundan’’ şikayet edildiğini anlayan mağdur iş insanı 35-40 gün arası ev hapsinde tutuldu. Bu süreçte bir avukatla anlaşan Mehmet Fırat, N. B. tarafından M. A. A. M.’nin muhasabecisi F. T. aracılığıyla şikayetini geri çekme şartıyla tüm hukuksuz yasadışı işleri ibra niteliğinde bir sözleşme imzalatılmaya çalışıldı ve şantaja maruz bırakıldı.

Olayın akabinde söz konusu N.B.’nin en az 7-8 kişiyi daha BAE’de aynı yöntemle 30.000 ile 100.000 dolar civarında dolandırdığını öğrenen Mehmet Fırat neredeyse tüm mal varlığı BAE’de bırakarak Türkiye’de döndü.

KAN DONDURAN İDDİALAR

Ticaret Odası Başkanı M. A. A. M.’nin yakın çalışanı G. G., tüm bu yasa dışı işlerde sıyrılmak üzere kaçtı ve bir diğer mağdur iş insanı H. D.’ye atılan bir mesajda kan donduran iddialarda bulundu.

G. G., attığı mesajda şirket kurma vaadiyle dolandırılan birçok insanın olduğunu ve bu kişilerden kan ve parmak izi örnekleri alınarak bu sahte pasaportların 600.000 dolar karşılığında satıldığını itiraf etti. Söz konusu iddiaların yanında çetenin bir de altın kaçakçılığı yaptığı ifadeleri yer alıyor. G.G.'nin 'itiraf' mesajında iddiaya göre bazı Rus iş insanlarıyla da bu yasadışı işler üstüne ilişki kuruluyor.

Şimdiye kadar şikayette bulunan 6 Türk iş insanının aynı yöntemle dolandırıldığı davada, daha birçok mağdur olduğu ve çetenin faaliyetlerine devam ettiği ihbarları gelmeye başladı.

Öte yandan 9 kişinin tanık listesinde yer aldığı davada; toplamda 9 kişi için şüpheli sıfatıyla şikayette bulunuldu.

OLTA ATMAYA DEVAM EDİYORLAR!

Cumhuriyet Başsavcılığı Mehmet Fırat ve diğer mağdurlar yönünden ifade alma işlemleri ve delil toplama süreçlerini tamamlarken; söz konusu dolandırıcılık olayından bir yıl sonra aynı ekibin bu sefer Türkiye’de yeni iş adamlarıyla temas kurarak aynı yöntemlerle dolandırıcılık teşebbüsünde bulunduğu da önceki mağdur tarafından ortaya çıkarıldı.

Dubai merkezli dolandırıcılık çetesinin haklarında yapılan suç duyurusundan bilgileri olmasına rağmen Türkiye’de ekonomik yönden yatırım yapmakta sıkıntı yaşayan iş adamlarını kandırarak onları dolandırılmaya devam ettiği anlaşıldı.