Sayıştay raporu ele verdi! Elektik faturası öderken dikkat...
Elektrik faturaları vatandaşın belini bükerken Sayıştay’ın Bakanlık hakkındaki 2020’ye ait denetim raporu, bazı elektrik şirketleri ile ilgili gerçekleri ortaya çıkardı. Rapora göre, elektrik faturalarından tahsil edilen Elektrik Enerjisi Fonu’nun bazı şirketler tarafından hiç yatırılmadı.
Hayat pahalılığın arttığı Türkiye’de elektrik faturaları vatandaşların en çok şikâyet ettiği başlıklardan biri. Sayıştay’ın yayınladığı kamu kurumlarının 2020 denetim raporları bazı elektrik şirketlerine ilişkin gerçekleri ortaya çıkardı.
Raporda, özel şirketlerin elektrik faturalarından tahsil ettiği ve bakanlığın banka hesaplarına yatırılması gereken Elektrik Enerjisi Fonu’nun bazı şirketler tarafından hiç yatırılmadığını, bazı şirketler tarafından ise eksik yatırıldığı belirtildi.
Enerji şirketleri ilgili mevzuat gereği bu şirketler, faturalarda gösterdiği bu bedeli, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na aynen aktarmakla yükümlü.
Sayıştay’ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı hakkındaki 2020’ye ait denetim raporunda şu ifadeler kullanıldı:
Nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, tüketici elektrik faturaları üzerinden tahsil edilerek Bakanlık banka hesabına yatırılıp bütçeye gelir kaydedilmesi gereken Elektrik Enerjisi Fonu-EEF tutarlarının, tam olarak tahsil edilemediği görülmüştür.
Bu gelirlerin takip ve tahsili hususunda Bakanlıkça işlemler yapılmakta, hiç yatırmayan veya eksik yatıran şirketlerle ilgili olarak Vergi Denetim Kuruluna yazı gönderilmektedir. Ancak halen hiç ödemeyen veya eksik ödeyen Şirketler ile ilgili sorunlar bulunmaktadır.
Kaldırılmasına rağmen faturalara yansıyor
Sayıştay ayrıca, EEF’nin 2001 yılında kaldırıldığını ancak “Sektör Altyapı Giderlerine Katkı Payı” adıyla uygulanmaya devam edildiğini ve elektrik faturaları üzerinde halen “Elektrik Enerjisi Fonu” olarak kesilmeye devam edilmektedir.
Vatandaş, sadece kullandığı elektrik ücretini değil; aynı zamanda dağıtım, iletim, teknik, kayıp/kaçak, sayaç okuma, TRT Payı, vergi ve çeşitli fon ödemelerini de ödemeye mahkûm ediliyor.
Kaynak: Yeniçag