Sebilden içtiğiniz sulara dikkat! "Temizlenmeyen su sebillerinde hastalık riski yüksek"

İş yerlerinde ve evlerde kullanılan su sebillerinde tehlike büyük. Hayatı kolaylaştırıyor olsa da, periyodik olarak temizlenmediğinde mikrop saçıyorlar. İşte sebillerdeki o tehlike.

Sebilden içtiğiniz sulara dikkat! "Temizlenmeyen su sebillerinde hastalık riski yüksek"

İshal, bulantı, kusma... Eğer sebilden su içiyorsanız bir kez daha düşünün; mikrop içiyor olabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde su sebilleri büyük kolaylık sağlıyor, ancak bakımı yapılmadığında içtiğiniz bu sular adeta mikrop saçıyor.

Uzmanlara göre, düzenli bakımı yapılmayan su sebilleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Sebil bakımının 3 ayda 1 periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Su sebilini temizlerken de dikkat edilmesi gerekenler var. Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği Başkanı Halil Mert şu uyarılarda bulunuyor:

“Talepler son zamanlarda artmaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte biriken bakterilerden dolayı yosunlaşmalar yaşanıyor çünkü sular ısınıyor, bekledikçe yeşillenme yapar. Daha çok ishalle karşılaşırız. İshale sebep olabilir. Su sebillerinden rotavirüs, norovirüs saptandığını biliyoruz. Bunlar özellikle yaz aylarında ishallere sebep olurlar, ishal ve kusmaya, bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilirler. Bu tavsiye edilen 3 ayda 1 düzenli olarak yapılması gerekiyor hijyen açısından, bakteri üretmemesi açısından. Bunu çoğu vatandaşımız bilmiyor ve ilk defa bizden öğreniyor. Yarım saatlik beklemeden sonra tahliye hortumunu güvenlik tıpası ile uygun bir kaba boşaltıyoruz. İsteyen vatandaşlarımız hortumlardan da bu şekilde kullanabilirler.”